© ANP/HH

Matthijs van Nieuwkerk na onthullingen over angstcultuur bij ‘De Wereld Draait Door’: “Dag die mijn leven totaal heeft veranderd”

De terugkeer van Matthijs van Nieuwkerk is een feit. De Nederlandse presentator zal programma’s maken voor de televisiegroep RTL Nederland en haar video-on-demanddienst Videoland. Voor het eerst sinds de onthullingen over de wantoestanden achter de schermen bij het populaire programma ‘De Wereld Draait Door’ (‘DWDD’), deed Van Nieuwkerk vrijdagavond zijn verhaal.

De Telegraaf
Bron: De Telegraaf

Van Nieuwkerk kwam in november 2022 in opspraak, nadat de Volkskrant een onderzoek publiceerde naar de werkcultuur achter de schermen van ‘DWDD’. Volgens tientallen medewerkers maakte Van Nieuwkerk zich jarenlang schuldig aan “structureel grensoverschrijdend gedrag” in de vorm van “extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen”. ‘DWDD’ was een “product van angstcultuur”. Het artikel beschreef dat tientallen medewerkers door de hoogoplopende werkdruk en de uitbarstingen burn-outs en ernstige psychische klachten kregen, en dat leidinggevenden oordeelden dat die harde cultuur erbij hoorde.

LEES OOK. Matthijs van Nieuwkerk: “Schaam me kapot dat mijn show een burn-outfabriek was, dat collega’s zijn geknakt was het niet waard”

In de avondeditie van RTL Boulevard blikte de in opspraak geraakte presentator vooruit op zijn nieuwe uitdaging, maar ook terug op de periode na het verwoestende artikel.

“Een dag die mijn leven totaal heeft veranderd”, zegt de Amsterdammer. “En daarna moet je aan de slag met wat daar werd beweerd. Dat heb ik gedaan. Er was voor mij geen alternatief, ik moest dit uitzoeken. Ik heb heel lang gedacht: ’In deze wereld hoor ik niet thuis’. Maar een jaar is lang. Je groeit. De tijd doet zijn werk.”

“Ik ben heel nieuwsgierig naar wat de commissie heeft te zeggen”, vertelt hij over het lopende onderzoek. “Het is goed dat het gebeurt en dat het breder getrokken is dan alleen de De wereld draait door. Het blijft altijd een ferm onderdeel van mijn leven.”

RTL

Na alle commotie heeft Van Nieuwkerk “ontzettend veel zin” om weer aan de slag te gaan. Hij heeft tenslotte altijd al interesse gehad om voor een commerciële omroep te werken. Vijf jaar geleden zou er ook al een transfer naar RTL in de lucht hebben gehangen.

“Ik denk dat het werkt”, zegt hij over zijn nieuwe rol. “Ik heb er goed over nagedacht en kon met Peter van der Vorst (programmadirecteur van RTL, red) goede afspraken maken. Ik mag met een bepaalde vrijheid aan de slag. En ik voel me fit!”

LEES OOK. Een jaar na het grensoverschrijdend gedrag van Matthijs van Nieuwkerk: “Shocktherapie was exact wat hij nodig had”

“Jammer”

In november van afgelopen jaar verbrak Van Nieuwkerk de banden met de BnnVara na het onderzoek naar het vermeende grensoverschrijdend gedrag van hem. Het onderzoek werd later uitgebreid toen er meer misstanden binnen de hele publieke omroep opdoken. De resultaten worden eind januari verwacht.

Mores, het meldpunt voor wangedrag binnen de cultuursector in Nederland, vindt het “jammer” dat RTL niet heeft gewacht op het onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO voordat Matthijs van Nieuwkerk werd gecontracteerd. Volgens het meldpunt is het verder “ontzettend belangrijk” dat er “in een sociaal en veilig werkklimaat zaken bespreekbaar” worden gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER