Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Tom Ongena wil kernuitstap terugdraaien in volgende regering: "We hebben kernenergie nodig"

Als Open VLD in een volgende federale regering zit, wil de partij de wet op de kernuitstap afschaffen. Dat heeft partijvoorzitter Tom Ongena gezegd in het wekelijkse zaterdaginterview in "De ochtend" op Radio 1 van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck. "We hebben kernenergie nodig, voor een propere, betaalbare en zekere energiemix."

De wet op de kernuitstap, dat gaat over de beslissing om de zeven kerncentrales in ons land te sluiten. Die beslissing werd al genomen in 2003. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de kerncentrales tegen 2025 gesloten zouden zijn. In de loop der jaren is echter meermaals aan de wet gesleuteld. De drie oudste kerncentrales mochten daardoor al langer openblijven dan gepland, en vorig jaar besliste de regering dat de twee jongste centrales mogen openblijven tot 2035. Daarover is vorige week een akkoord bereikt met uitbater Engie.

Over het al dan niet sluiten of het verlengen van de levensduur van de kerncentrales is in de loop der jaren al veel politieke inkt gevloeid. Komt de bevoorradingszekerheid voor energie niet in het gedrang, is een van de vele vragen. Open VLD-voorzitter Tom Ongena zegt nu dat, als zijn partij in de volgende federale regering zit, de wet op de kernuitstap teruggeschroefd moet worden.

"We moeten de komende decennia zorgen voor een goede energiemix. Energie moet betaalbaar, proper én zeker zijn", zegt Ongena in het zaterdaginterview in "De ochtend". "Enerzijds moeten we de uitstoot van CO2 drastisch verlagen, anderzijds gaat de vraag naar elektriciteit de komende jaren sterk stijgen. Zowel van particulieren, voor warmtepompen en elektrische auto's, als van de industrie. Als je die twee combineert, dan heb je kernenergie nodig. En dus moeten we de wet terugschroeven en zo ruimte ontwikkelen voor nieuwe, kleine kerncentrales."

BEKIJK - "We hebben kernenergie nodig", zegt Open VLD-voorzitter Tom Ongena:

Videospeler inladen...

Vijf jaar geleden bepleitte toenmalig Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert ook een uitstap uit de kernenergie. Dat is nadien omgedraaid, om nu weer te veranderen. Is dat niet verwarrend?

"De wereld is intussen enorm veranderd", zegt Ongena. "In het verleden is gezegd, gascentrales in plaats van kerncentrales. Ik denk dat dat intussen ook al achterhaald is. Er was de Russische inval in Oekraïne vorig jaar. Alle eieren in één mand leggen met hernieuwbare energie en gascentrales is een gevaarlijke keuze. We moeten dus durven bijsturen."

Wet op de kernuitstap kort samengevat

  • 2003: Wet op de kernuitstap stelt dat alle reactoren in ons land dicht moeten wanneer ze 40 jaar oud zijn. Dat betekent een geleidelijke sluiting tussen 2015 en 2025.
  • 2009: Politiek akkoord bepaalt dat de drie oudste reactoren (Doel 1, Doel 2, Tihange 1) langer dan 2015 mogen openblijven. Door de val van de regering wordt dit niet in wet omgezet.
  • 2013: Er komt een wet die de werking van Tihange 1 tot 2025 verlengt. Doel 1 en Doel 2, de twee andere reactoren waarvan in 2009 beslist werd dat ze langer mochten openblijven, moeten toch dicht.
  • 2015: De wet wordt opnieuw aangepast: ook Doel 1 en Doel 2 mogen dan toch langer openblijven, tot 2025. De datum van 2025 voor de sluiting van de laatste reactoren blijft behouden.
  • 2022: De regering beslist dat de twee jongste reactoren, Doel 4 en Tihange 3, tien jaar langer mogen openblijven, tot 2035. In december 2023 wordt daarover een akkoord bereikt met uitbater Engie.

Meest gelezen