© Ajax

Geen namen op de shirts bij Ajax vandaag, wel drie stipjes tegen online haatberichten: “Mensen hebben niet door hoe hard die aankomen”

Zoek zaterdag bij de duels van Ajax niet naar namen op de shirts. Zowel de mannen als vrouwen ruilen dit weekend hun familienaam op hun shirt in voor drie stipjes. De drie stippen vormen online het icoontje, waarop mensen kunnen klikken om haatberichten en de bijbehorende accounts te rapporteren. Want dat is wat de Nederlandse club wil doen: de strijd tegen online haat aangaan.

Jorunn Vannoorden

Ajax liet in een statement weten dat hun spelers en speelsters elke maand meer dan 1.500 haatberichten op sociale media te verwerken krijgen. Zo kreeg Brian Brobbey veel negatieve (racistische) reacties na de onschuldige botsing met RKC-keeper Etienne Vaessen, die daarbij een hersenschudding opliep. “Als spelers hebben we vrijwel dagelijks te maken met dit soort vormen van haat. Alhoewel ik mij er persoonlijk goed voor kan afsluiten, vind ik het erg goed dat deze actie er nu is. Men moet zich ervan bewust worden dat de taal die je online voorbij ziet komen niet normaal is. Het is daarom tijd voor verandering”, aldus de spits.

© AP

En ook bij de vrouwen worden de negatieve commentaren niet gespaard. Ajax-speelster Kay-lee de Sanders ziet online vervelende berichten voorbijkomen. “Ik zie dagelijks haatberichten op sociale media over mezelf of teamgenoten verschijnen”, zegt de verdedigster. “Mensen hebben niet door hoe hard die aankomen. Ik ben een speelster maar bovenal gewoon een mens. Ik heb vaak de neiging om door te scrollen en de berichten te negeren, maar het liefst wil ik dat we er samen wat aan doen.”

© Ajax

“Met de actie #SilenceSocialHate wil Ajax een gesprek starten over de impact van dit soort berichten en hoe we het samen kunnen bestrijden”, staat in een persbericht dat Ajax zaterdagvoormiddag de wereld instuurde.

Het meest zichtbaar aan de actie zijn dus de naamloze shirts in de eredivisiewedstrijden van vandaag. Om 14.00 spelen de dames de topper tegen PSV en om 18.45 uur spelen de heren tegen Sparta Rotterdam. De drie stippen waarmee de Ajacieden zullen spelen, staan internationaal symbool voor stilte. Ook zijn de drie stippen het icoontje waarop socialemediagebruikers kunnen klikken om online haat te rapporteren.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer