2023 TASRM and Getty Images

Taylor Swift is artiest met best verdienende tournee aller tijden: "Eras Tour" brengt meer dan 1 miljard dollar in het laatje

Taylor Swift slaagt er als eerste artiest ooit in om meer dan 1 miljard dollar (omgerekend zo’n 965 miljoen euro) omzet te draaien met een concerttournee. Ze verslaat daarmee in amper 8 maanden tijd de vorige recordhouder Elton John, die vijf jaar nodig had om 939 miljoen dollar (872 miljoen euro) in het laatje te brengen.

Het is een goede week voor de Amerikaanse zangeres Taylor Swift: woensdag nog werd ze door Time uitgeroepen tot persoon van het jaar, gisteren bombardeerde Pollstar haar tot artiest met de best verdienende concerttournee aller tijden.

Volgens het Amerikaanse muziekblad, dat uitvoerig in de cijfers is gedoken, is Swifts “Eras Tour” de eerste tournee ooit die meer dan 1 miljard dollar opbrengt – 1.039.263.762 om precies te zijn. Met onder meer Beyoncé, Coldplay en Harry Styles had ze dit jaar nochtans flink wat concurrentie, maar ze haalt meer dan het dubbel van de omzet van nummer twee.

Bij bovenstaande cijfers zijn Swifts zes recente concerten in Brazilië niet meegerekend, net als 65 concerten die in 2024 gepland staan in Azië en Europa. Voeg die eraan toe, en de “Eras Tour” levert een duizelingwekkende 2,2 miljard op. 17 kleine landen moeten het met minder bruto binnenlands product doen.

Elton John en Ed Sheeran

Het is niet het enige record dat Swift vestigt. Ze haalt de 1 miljard dollar binnen met slechts 60 shows tussen maart en november. In die tijd verkocht ze 4,3 miljoen tickets voor een gemiddelde ticketprijs van 238,95 dollar (221,79 euro). Geen laag bedrag, maar drie artiesten rekenden in 2023 nog meer aan.

Swift stoot daarmee sir Elton John van de troon. Die haalde met zijn "Farewell Yellow Brick Road Tour" een eveneens indrukwekkende 939 miljoen dollar (872 miljoen euro) binnen, maar had daar wel vijf jaar en 328 shows voor nodig (al speelden de coronapandemie en een heupblessure daarbij wel een rol). Nummer drie in het lijstje van “best verdienende tournee ooit” is Ed Sheeran, wiens “Divide Tour” met 257 shows ruim 776 miljoen dollar (720 miljoen euro) verdiende.

Ook de verkoop van haar merchandise is volgens Pollstar van een ander niveau: geschat wordt dat concertgangers gemiddeld 40 dollar (37,13 euro) aan T-shirts, pulls of totebags spenderen, goed voor ruim 200 miljoen dollar (186 miljoen euro). Haar “Eras Tour”-film is dan weer de meest succesvolle concertfilm aller tijden, met (tot nu toe) een brutowinst van bijna 250 miljoen dollar (232 miljoen euro) wereldwijd.

Meest gelezen