Wout van Aert arriveert in Essen voor zijn eerste cross van het seizoen, zonder hoge verwachtingen: “Ik hoop gewoon te kunnen volgen”

Met Wout van Aert duikt in Essen zaterdagnamiddag de eerste van de Grote Drie in het veldrijden het veld in. Van Aert kwam met lichte vertraging aan in Essen, waar hij door veel pers en fans onthaald werd. De renner van Jumbo-Visma sprak zijn verwachtingen uit voor zijn ferm aangepast crosseizoen: “Vandaag start mijn nieuw seizoen, dit is deel van mijn voorbereiding op het wegseizoen.”

Jorunn Vannoorden Sebastiaan De Kocker

LEES OOK. Het best bewaarde geheim in de cross ontrafeld: dit zijn de startgelden van Wout van Aert en co.

Essen heeft de eer om Wout van Aert voor het eerst dit seizoen aan de start van een cyclocross te krijgen. En dat is toch speciaal, want Van Aert koos dit seizoen - met pijn in het hart - voor een ferm aangepast crossprogramma, om zich volledig voor te bereiden op het voorjaar op de weg. “Maar het blijft speciaal om hier weer te zijn”, aldus Van Aert vooraf. “Ik ben altijd graag op de cross. Ik heb de afgelopen weken met veel plezier naar mijn collega’s gekeken, maar ik ben blij dat ik er nu ook zelf weer bij ben.”

LEES OOK. Van de cross in Essen naar het Lisp: drukke dag voor Lierse-voorzitter Luc Van Thillo: “Ik de Marc Coucke van de Noorderkempen? Die vergelijking gaat niet op”

Al wordt het gissen welk niveau Van Aert straks etaleert in de modder van Essen. “Ik heb bijlange niet genoeg op de crossfiets gezeten. Ik had eerder de schrik ervan gekregen, dan dat ik er zin in had. Ik heb deze week nog eenmaal goed getraind op de crossfiets, maar het is zeker niet genoeg om vandaag een goed niveau te halen. Het was veel minder dan ik gewoon ben. Maar het is een bewuste keuze om het deze winter wat rustiger aan te pakken.”

Van Aert nam samen met zijn coach Mathieu Heijboer inderdaad de beslissing om het in het veld wat rustiger aan te doen, al was dat toch geen eenvoudige keuze voor de Visma-renner: “Het liefste van al zou ik heel de winter crossen, maar dat valt niet te combineren met het voorjaar. Dat is een keuze van het verstand. Mentaal vergt het erg veel om elke cross met hoge verwachtingen te starten en overal te moeten presteren.”

Want presteren wil Van Aert vooral doen in het voorjaar op de weg: daar ligt deze keer de prioriteit. Maar daarna volgt ook al snel de Giro, met misschien nog steeds klassementsambities? “Ik wil nu vooral eerst van de crossen genieten. Vandaag start voor mij eigenlijk het nieuwe seizoen, dit is deel van mijn voorbereiding. Over het wegseizoen zullen we later wel praten.”

Maar wat verwacht Van Aert dan van zijn opener in Essen? “Ik zal tevreden zijn als ik het crossgevoel heb ervaren op het einde van de wedstrijd vandaag. Ik kan er geen resultaat op plakken. Ik heb weinig in het veld getraind. Ik hoop gewoon te kunnen volgen en zien wat mijn niveau is. Mij amuseren zal ik sowieso.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden