Dominant Antwerp pakt bij Cercle Brugge tweede uitzege van het seizoen

Op speeldag 17 trekt Antwerp naar Brugge voor de wedstrijd tegen Cercle. De Great Old kan een goede zaak doen in het klassement door de Vereniging een tweede nederlaag op rij aan te smeren. Neemt rood-wit drie punten mee uit het Jan Breydelstadion? Volg het hier LIVE!

Koen Verdruye

Een van de leuke weetjes voor de match: het was de 200ste match van Ritchie De Laet voor de Great Old. De bloemen volgen allicht later voor Mister Antwerp. De focus bij de match was ook meer dan nodig want Cercle is een moeilijke klant en uit kan Antwerp nog maar weinig adelbrieven voorleggen met slechts één uitoverwinning in de heenronde. Bataille was nog altijd gekwetst, maar voor het eerst in twee maanden was Mandela Keita terug. Een belangrijke middenvelder erbij voor de bezoekers, een minstens even belangrijke ontbrak bij de thuisploeg. Félix Lemaréchal groeide de jongste maanden op de posities zes en tien uit tot een revelatie, maar ontbrak wegens een kwetsuur. Muslic loste het op met de inbreng van Miangue en koos weer voor de vertrouwde 4-2-3-1 met Utkus en De Wilde centraal op het middenveld als schokbrekers.

LEES OOK. ONS OORDEEL. Beste man van Antwerp scoorde niet, maar speelde voorin voor twee

Cercle miste wel wat kracht maar vooral voetballend vermogen op dat middenveld en moest het spel ondergaan. Antwerp domineerde met al gauw goede kansen voor Balikwisha en Ekkelenkamp. Op het moment dat Cercle het evenwicht wat hersteld had, sloeg de regerende landskampioen toe. Het groen-zwarte middenveld kon de ruimtes onvoldoende dicht lopen, De Wilde reageerde te laat op de inlopende Ekkelenkamp en de Nederlander trapte Antwerp niet onverdiend op voorsprong. Bij Cercle zochten ze constant topscorer Denkey maar daar wisten ze bij rood-wit wel raad mee. Dat was ook zo voor Warleson op een poging van Ejuke. De Braziliaanse doelman verwerkte de loeier in corner.

Antwerp in een zetel

Tot overmaat van ramp voor de thuisploeg viel ook nog eens Utkus uit. Hij blesseerde zich bij een fout, kreeg geel en kon amper nog lopen en dus niet meer verder. De zoveelste middenvelder die ze moeten missen want ook Abu Francis, Lopes, Van der Bruggen en Lemaréchal zaten dus al in de ziekenboeg. Veel alternatieven heeft Muslic niet meer en dus bracht hij Gboho in waardoor Somers wat later kwam te staan.

Wat Cercle aanvankelijk na de rust liet zien was van een bedenkelijk niveau. Ze ergerden zich constant aan scheidsrechter Nathan Verboomen, die inderdaad niet zijn beste match floot en het spel niet zo goed aanvoelde. Toch hadden ze hun energie bij Cercle beter op een andere manier aangewend. Antwerp zat in een zetel en sloeg nog voor het uur koelbloedig nog eens toe. Daland kreeg geen vat op Ejuke, zijn voorzet belandde aan de overkant en na een prima combinatie tussen Balikwisha en Ekkelenkamp, was Ejuke net op tijd om de Antwerpse voorsprong te verdubbelen.

Cercle plots onder stoom

0-2 maar het was het signaal voor Cercle om meer in de match te komen en ook voor gevaar te zorgen. Denkey trof de lat en zag zo de aansluitingstreffer door de neus geboord. Muslic bracht dan Olaigbe in voor de bleke Nazinho en groen-zwart vond plots zichzelf terug. Siquet besloot voorlangs, maar wie anders dan Kévin Denkey brak de match weer open. Nu geraakte men wel vlot door het centrum en Denkey nam het afleggertje van Somers in dank af: goal nummer 12 dit seizoen van de Togolees, die ei zo na ook de gelijkmaker binnenkopte. Antwerp hapte naar adem en met een spannend slot in het vooruitzicht, voerde Van Bommel voor het slotkwartier nog drie wissels door.

Lees verder onder de foto

© BELGA

Antwerp kon wat verse energie gebruiken want Cercle was nu helemaal onder stoom gekomen. Het mocht zich gelukkig prijzen dat de ingevallen Ravych op een corner over mikte. Maar zelf verkwanselde Balikwisha op de counter nog de unieke mogelijkheid om Antwerp te verlossen. Er volgden integendeel nog zeven nerveuze minuten toegevoegde tijd. Bij Cercle moeten ze zich maar eens de vraag stellen waarom ze pas zo laat wakker schoten. Want het werd uiteindelijk alsnog 1-3 langs Ilenikhena.

© Isosport

Cercle Brugge: Warleson; Siquet, Popovic, Daland; Miangue (72’ Semedo) Utkus (41’ Gboho), De Wilde, Nazinho (62’ Olaigbe); Minda (72’ Ravychà Somers, Nazinho; Denkey

Antwerp: Butez; De Laet (77’ Corbanie) Alderweireld, Coulibaly, Wijndal; Vermeeren (81’ Yusuf), Keita, Balikwisha, Ekkelenkamp (77’ Muja), Ejuke (99’ Van Den Bosch); Janssen (77’Ilenikhena)

Doelpunten: 20’ Ekkelenkamp (Balikwisha) 0-1, 58’ Ejuke (Ekkelenkamp) 0-2, 69’ Denkey (Somers)1-2, 97’ Ilenikhena (Yusuf)

Gele kaarten: 38’ Utkus (fout), 45’ Daland (protest), 75’ Ravych (fout), 86’ Somers (spelbederf)

Rode kaarten:

Scheidsrechter: Nathan Verboomen

Toeschouwers: 4178