© AFP

Moest topman Sam Altman hierdoor vertrekken bij OpenAI?

Waarom werd Sam Altman enkele weken geleden aan de kant geschoven als CEO van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT? Zekerheid daarover is er nog niet, al circuleren er wel geruchten dat zijn ontslag mogelijk te linken is aan beschuldigingen van toxisch leiderschap.

mtm
Bron: The Washington post

Altman zelf, die na een heel gedoe intussen al opnieuw aan het hoofd van OpenAI staat, weigert te praten over de ware toedracht van zijn (kortstondige) vertrek. Ook Microsoft, het bedrijf dat probeerde om Altman in te lijven, zwijgt in alle talen. Voorlopig blijft het dus bij speculeren over de reden achter het meest besproken ontslag van het jaar.

De Amerikaanse krant The Washington post laat echter (op anonieme basis) enkele ervaren medewerkers van OpenAI aan het woord en zij beschuldigen Altman, onlangs nog door Time magazine verkozen tot CEO van het jaar, ervan een vreselijke baas te zijn. Zo zou hij onder meer “vatbaar zijn voor dubbelzinnigheid en manipulatief gedrag” en “probeerde hij minstens één keer een collega te ontslaan” - al is dat laatste misschien ook niet zo bizar voor een CEO.

Nog volgens de krant zouden er in de aanloop naar zijn ontslag meerdere klachten bij het bestuur van OpenAI zijn ingediend over het zogenaamd “psychologisch beledigende” en “giftige” gedrag van Altman. Hij werd ervan beschuldigd werknemers tegen elkaar op te zetten en “chaos” te veroorzaken binnen het bedrijf.

De beschuldigingen komen volgens The Washington post van “twee mensen met kennis van de situatie”. Diezelfde bronnen vertelden dat de klachten “een belangrijke factor waren in de abrupte beslissing van het bestuur om hem te ontslaan”.

Meerdere bestuursleden meenden dat Altman ook tegen hen had gelogen als onderdeel van zijn plan om bestuurslid Helen Toner te laten ontslaan. De twee waren eerder met elkaar in conflict gekomen nadat ze een artikel had geschreven waarin ze OpenAI bekritiseerde en omdat ze een andere visie hadden over welke richting de organisatie moest inslaan. Zij was een van de vier bestuursleden die voor zijn ontslag stemden. Toen die beslissing werd teruggedraaid, stapte ze zelf op. Ook zij weigert echter commentaar te geven op wat de directe aanleiding was voor het ontslag van Altman. Ze verklaarde alleen dat de beslissing om hem te laten gaan destijds “een goede manier” leek om de oorspronkelijke missie van “non-profitorganisatie” Open AI te eren. “Ons doel was om het bedrijf te versterken.”

Tot voor kort was de heersende theorie over de afzetting van Altman dat de CEO en het bestuur met elkaar overhoop lagen over het tempo waarin de AI-technologie van het bedrijf werd gecommercialiseerd. Lees: het bestuur, dat zich naar eigen zeggen inzet voor een verantwoorde en ethische AI-ontwikkeling, vond dat Altman “niet meer op één lijn lag” met hun missie. Hoewel deze theorie nog altijd enige steun lijkt te hebben, lijken de bewijzen steeds meer te wijzen in de richting van Altmans moeilijke persoonlijkheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer