Foto: Belga

Voormalig Groen-voorzitter Meyrem Almaci trekt Kamerlijst in provincie Antwerpen, vicepremier De Sutter in Oost-Vlaanderen

Vlaams Parlementslid en voormalig Groen-voorzitter Meyrem Almaci trekt bij de verkiezingen in juni volgend jaar de federale Groen-lijst in de provincie Antwerpen. Dat hebben de Antwerpse leden van Groen beslist. Almaci ruilt het Vlaamse niveau voor het federale, terwijl haar partijgenote Kim Buyst als Kamerlid de omgekeerde beweging maakt. Buyst zal de Vlaamse lijst trekken in de provincie Antwerpen. Vicepremier De Sutter trekt de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen.

In een reactie zegt Meyrem Almaci dat ze dankbaar is voor het vertrouwen dat ze van de Groen-leden heeft gekregen. "2024 wordt een beslissend verkiezingsjaar. Wat mij betreft, laten we de toekomst niet in handen van zij die mensen tegen elkaar opzetten of treuzelen om klimaatproblemen aanpakken. We gaan voluit voor positieve, progressieve verandering." In een boodschap op X bedankt ze de partijleden en de top van Groen.

Op de Kamerlijst van de provincie Antwerpen staat Staf Aerts op de tweede plaats. Ook hij zit momenteel net als Almaci in het Vlaams Parlement. Oud-minister Mieke Vogels duwt de lijst.

Hoe ziet de Vlaamse Groen-lijst in de provincie Antwerpen eruit?

De kandidatenlijst voor het Vlaams Parlement wordt voor Groen in Antwerpen getrokken door Kim Buyst (zie foto), die nu de energiedossiers opvolgt in de Kamer. Ook zij verandert dus van politiek niveau: zij ruilt het federale niveau in voor Vlaanderen.

Kim Buyst
Nicolas Maeterlinck

"De strijd voor eerlijk klimaatbeleid gaat hand in hand met de strijd tegen ongelijkheid. Lagere energiefacturen dankzij groene, betaalbare energie, beter en goedkoop openbaar vervoer, of een goed-geïsoleerde woning waar je als kind je huiswerk kan maken zonder uit je kleren te bibberen: eerlijk klimaatbeleid is goed voor de planeet, voor je portemonnee en voor jou", zegt ze in een reactie op haar lijsttrekkerschap.

De tweede plek op de Vlaamse lijst in de provincie Antwerpen is voor Bogdan Vanden Berghe (zie foto), de politiek directeur van Groen. Daarna volgen Mechels schepen Gabriella De Francesco op plaats drie en Erkan Öztürk op plaats vier. Huidig Vlaams Parlementslid Imade Annouri duwt de Vlaamse Groen-lijst in Antwerpen.

Bogdan Vanden Berghe

Wie zijn de andere lijsttrekkers?

In Oost-Vlaanderen is vicepremier Petra De Sutter aangeduid als lijsttrekker voor de Kamer. Vlaams fractieleidster Mieke Schauvliege trekt de  Vlaamse Groen-lijst. 

In Brussel zijn er drie vrouwen aangeduid als lijsttrekkers. Covoorzitster Nadia Naji trekt de Vlaamse lijst, Brussels minister Elke Van den Brandt die voor het Brussels Parlement en federaal minister Tinne Van der Straeten vult de hoogste Groene plaats in op de gedeelde Kamerlijst samen met de Franstalige groenen van Ecolo.

In West-Vlaanderen trekt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout de Vlaamse lijst. De federale lijsstrekkersplaats is voor nieuw gezicht Matti Vandemaele.

In Vlaams-Brabant wordt de 27-jarige Aimen Horch de lijsttrekker op de Vlaamse lijst. Kamerlid Dieter Van Besien wordt federaal lijsttrekker.

In Limburg tenslotte zijn twee nieuwe gezichten aangeduid als lijstrekker: Bright Adiyia voor Vlaanderen en Dirk Opsteyn op de federale lijst.

Meest gelezen