© AP

Belgisch leger koopt bijkomende artillerievoertuigen

Het Belgische leger koopt bijkomende artillerievoertuigen aan. De federale regering zette daarvoor vrijdag het licht op groen.

mtm
Bron: BELGA

Ten eerste gaat het om negentien Caesar-vrachtwagens. Dat zijn voertuigen van Franse makelij met kanonnen van 155 millimeter. Ze kunnen gebruikt worden tegen doelwitten op lange afstanden.

Vorig jaar bestelde België al negen Caesars, die in de loop van 2027 zouden worden geleverd. In totaal zou ons land op termijn dus 28 exemplaren bezitten, waarvan er vier zullen dienen voor de opleiding van militairen.

Ten tweede bestelt het leger 24 Griffon-gevechtsvoertuigen met mortieren van 120 millimeter - de zogenaamde Mepac-uitvoering - bedoeld voor vuursteun op kortere afstand. Ook die zijn van Franse makelij. Ze moeten op termijn de huidige mortieren getrokken door de Duitse Dingo’s vervangen.

Defensie wijst op de hogere veiligheid die de Griffons bieden. “Aangezien het mortiersysteem volledig geïntegreerd is in het voertuig, moet het personeel niet meer uitstijgen om het systeem in plaats te stellen”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer