Astronaut Frank Rubio met de tomatenoogst. Foto: NASA.

Vermiste tomaat in ruimtestation na acht maanden weer terecht (in waarschijnlijk onherkenbare staat)

Astronauten in het ruimtestation hebben na acht maanden een vermiste tomaat gevonden. De verdwijning van de vrucht zorgde al die tijd voor heel wat hilariteit aan boord. Astronaut Frank Rubio, die de tomaat niet goed had vastgemaakt aan de muur, moest veel beschuldigende mopjes incasseren. "We dachten allemaal dat Rubio de tomaat had opgegeten, maar zijn naam is gezuiverd", zegt astronaut Jasmin Moghbeli lachend tijdens een persconferentie. 

Gevriesdroogd of gedehydrateerd voorverpakt voedsel. De maaltijden van astronauten zijn niet van hoogstaand culinair niveau. Maar daar komt misschien wel eens verandering in, of toch een beetje.

Om te onderzoeken of gewassen in de ruimte gekweekt kunnen worden, hebben astronauten onder andere tomaten geoogst aan boord van het internationale ruimtestation ISS. En dat is zowaar gelukt. Elke astronaut die had geholpen kreeg in maart een deel van de oogst in een zakje. Al mochten de astronauten de tomaten niet eten door een mogelijke schimmelbesmetting.

Onvindbaar

Een van die astronauten, Frank Rubio, heeft zijn tomaat toen niet goed vastgemaakt. In het ISS loopt alles natuurlijk het risico weg te drijven als het niet goed aan een muur verankerd is. Gedoemd om onvindbaar te blijven in het voetbalveldgrote laboratorium. En zo geschiedde: de tomaat was nergens te bespeuren.

Rubio werd er gekscherend van beschuldigd dat hij de tomaat had opgegeten. De astronaut zegt dat hij uren heeft besteed aan het zoeken naar zijn tomaat. "Ik wilde dat ik de tomaat écht had opgegeten", zei hij daar in september lachend over. "Iedereen denkt toch dat ik dat heb gedaan. Ik wil de tomaat dus echt vinden om te bewijzen dat ik onschuldig ben."

De gekweekte tomaten in volle glorie. Foto: NASA.

Maar zijn zoektocht leverde niets op. Rubio keerde eind september terug naar de aarde met de oogst nog altijd aan boord van het ruimtestation. "Ik weet zeker dat de tomaat op een gegeven moment weer zal opduiken en mij zal vrijpleiten, desnoods pas over enkele jaren", zei Rubio nog.

Zoektocht zit erop

Tijdens een persconferentie deze week onthulden de zeven astronauten die nog in de ruimte zijn, dat ze eindelijk de verloren tomaat hadden gevonden. Het komische mysterie is na acht maanden dus uitgeklaard en Rubio is van alle blaam gezuiverd. 

BEKIJK - "We dachten allemaal dat Rubio de tomaat had opgegeten, maar zijn naam is nu gezuiverd", zegt astronaut Jasmin Moghbeli lachend tijdens de persconferentie:

De astronauten zeiden niet waar de tomaat was of specificeerden in welke staat de vrucht verkeerde toen het werd gevonden. Rubio vermoedde in oktober al dat de tomaat waarschijnlijk al was verschrompeld tot onherkenbare rotzooi. "Door de vochtigheid in het ruimtestation is het waarschijnlijk uitgedroogd tot het punt waarop je niet kan zien wat het ooit is geweest."

Meest gelezen