Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Israël blijft Gaza aanvallen: "Rechtvaardig om Hamas te elimineren", zegt Israëlisch premier Netanyahu 

Het Israëlische leger heeft opnieuw aanvallen uitgevoerd op Gaza, zowel in het noorden als het zuiden van de strook. De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, vindt het "immoreel" dat Amerika gisteren een veto tegen een staakt-het-vuren-resolutie van de VN-Veiligheidsraad heeft ingezet. "De rechtvaardige oorlog om Hamas te elimineren zal voortgezet worden", aldus de Israëlische premier Netanyahu.

Het offensief van het Israëlische leger tegen Hamas met luchtaanvallen en beschietingen in Gaza gaat voort. Volgens het Israëlische leger hebben ze Hamas-strijdkrachten onder vuur genomen en gedood in de buurt van een school in Shujaiya, in een dichtbevolkte wijk in Gaza-stad.

Ze troffen er onder meer wapens, granaten en munitie aan. De Israëlische soldaten ontdekten er ook een tunnelschacht en een lift. Voorts was er een vuurgevecht met Hamas-leden bij een VN-school in de stad Beit Hanoun, die in het noorden ligt nabij de grens met Israël, aldus het leger.

Ook in de steden Rafah en Khan Younis, in het zuidelijke deel van de Gazastrook, wordt gevochten. Zo is de stad Khan Younis aan twee kanten omsingeld door Israëlische tanks en er wordt van huis tot huis gevochten, zegt het Israëlische leger. Dokters uit het plaatselijke ziekenhuis zeggen aan de Britse omroep BBC dat ze overspoeld worden met doden en gewonden, "de gewonden moeten verzorgd worden op de grond en in de gangen omdat er geen plaats is". 

Bij Israëlische aanvallen in de Gazastrook zijn op 24 uur tijd minstens 133 doden en meer dan 250 gewonden gevallen. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gezegd. Hun cijfers kunnen niet onafhankelijk gecontroleerd worden.

BEKIJK - Israël zegt dat het tijdens de oorlog de voorbije twee maanden al 7.000 Palestijnse strijders heeft gedood:

Videospeler inladen...

Israëlische gijzelaar omgekomen

Intussen is ook bevestigd dat een Israëlische gijzelaar is omgekomen. Dat heeft de familie van de gijzelaar zelf gemeld. Het gaat om een 25-jarige Israëlische student die op 7 oktober werd ontvoerd door Hamas uit Be'eri, een Israëlische kibboets nabij de Gazastrook. Volgens de militaire tak van Hamas, de Qassam-brigades, is hij omgekomen bij een Israëlische bevrijdingspoging.

De woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, heeft gisteren gemeld dat twee Israëlische soldaten tijdens een operatie om gijzelaars te redden zwaargewond geraakt zijn. "We hebben bij deze operatie geen gijzelaars gered", aldus Hagari. Volgens het Israëlische leger worden er nog steeds meer dan 130 gijzelaars vastgehouden in de Gazastrook.

Gazastrook bij Rafah, 9 dec 2023
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Israëlische premier Netanyahu: "Strijd gaat voort"

De rechtvaardige oorlog die Israël voert in de Gazastrook om Hamas te elimineren zal voortgezet worden. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdagavond gezegd. Netanyahu is tevreden met het veto van de VS tegen een resolutie van de VN-Veiligheidsraad voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

"De andere landen moeten begrijpen dat ze aan de ene kant de eliminatie van Hamas niet kunnen steunen als ze aan de andere kant oproepen tot een einde van de oorlog. Dat laatste zou een eliminatie van Hamas verhinderen. Dus zal Israël zijn rechtvaardige oorlog voortzetten om Hamas uit te schakelen."

BEKIJK - "Israël zal deze rechtvaardige oorlog voortzetten om Hamas te elimineren", zegt Netanyahu in een videoboodschap:

Videospeler inladen...

Volgens nationaal veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi heeft het Israëlische leger sinds de start van de huidige oorlog op 7 oktober zowat 7.000 strijders van Hamas gedood. Dat cijfer kan niet onafhankelijk bevestigd worden.

Het Israëlische leger zegt intussen dat er tekenen zijn dat het systeem van Hamas in Gaza aan het instorten is. Dat wijst erop dat de strijd tegen Hamas net nog heftiger moet worden, zegt de stafchef.

Abbas noemt VS verantwoordelijk voor bloedvergieten in Gaza

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, kijkt heel anders naar het Amerikaanse veto tegen een staakt-het-vuren-resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Volgens Abbas is dat "immoreel". Ze zijn "verantwoordelijk voor het bloedvergieten van kinderen, vrouwen en ouderen" in Gaza, aldus de president.

Volgens Abbas is de VS een "partner van Israël in de volkerenmoord, de etnische zuiveringen en de oorlogsmisdaden" die Israël in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem uitvoert. 

De VN-resolutie was ingediend door de Verenigde Arabische Emiraten. Ze kreeg dertien stemmen voor, één onthouding (Verenigd Koninkrijk) en één tegenstem (Verenigde Staten). Volgens de VS zou de oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren "alleen maar de kiem leggen voor een toekomstige oorlog, want Hamas heeft geen verlangen naar een duurzame vrede".

Meerdere landen hebben kritisch gereageerd op het veto van de VS, onder wie de Turkse president Erdogan. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen", zei de Turkse president. 

"Het is voor de mensheid onmogelijk vooruit te komen met deze Verenigde Naties, met deze VN-Veiligheidsraad", zei hij voorts. De Turkse leider steunt de Palestijnse zaak steevast en weigert de militante tak van Hamas als terroristisch te bestempelen.

Daarnaast reageerde de VN-vertegenwoordiger van Human Rights Watch, Louis Charbonneau, ook op het Amerikaanse veto. De VS riskeert "medeplichtig te zijn aan oorlogsmisdaden" door Israël van wapens en "diplomatieke dekking" te blijven voorzien terwijl het land "wreedheden" begaat in Gaza.

Er is niet genoeg voedsel. Mensen sterven van de honger

VN-Wereldvoedselprogramma

Volgens het VN-Wereldvoedselprogramma is de toestand in de Gazastrook intussen onhoudbaar. "Er is niet genoeg voedsel. Mensen sterven van de honger. Er is voedsel aanwezig buiten de Gazastrook, maar we krijgen het niet naar binnen en we kunnen het niet verdelen." Het VN-Wereldvoedselprogramma roept op tot een humanitair staakt-het-vuren.

Meest gelezen