© Isosport

RWDM gaat kansloos onderuit bij AA Gent: Fofana en Hong loodsen Buffalo’s naar vijfde thuiszege

Enkel een zege zou volstaan, beseften de Buffalo’s bij aanvang van de thuiswedstrijd tegen RWDM. Na een puike eerste helft stonden de gastheren al 2-0 voor dankzij treffers van Cuypers en Hong. Na rust controleerden de Buffalo’s en legden de ingevallen Tissoudali en De Sart vanop de stip uiteindelijk de 4-0-eindstand vast.

Stefan Smet

Bij de Buffalo’s bleek De Sart voldoende hersteld, waardoor de Luikenaar opnieuw zijn plek op het middenveld innam. Ook Hong was wedstrijdfit en begon in steun van het spitsenduo Cuypers-Orban. Fofana startte vanop links, terwijl Tissoudali op de bank belandde. Coach Caçapa bracht het verwachte basiselftal aan de aftrap in de KAA Gent Arena maar moest wel al snel een wissel doorvoeren: Segovia viel uit en werd vervangen door Le Joncour.

Kort na die wissel stak Gent voor het eerst nadrukkelijk de neus aan het venster en het was meteen bijzonder gevaarlijk: Torunarigha bracht Orban in stelling en die besloot oog in oog met Defourny op de paal. Even later was Orban opnieuw gevaarlijk maar deze keer besloot de Nigeriaan een lage voorzet van Fofana over de kooi van Defourny.

De thuisspelers pakten werkelijk uit met een heuse belegering van de RWDM-defensie maar de Brusselaars hielden moedig stand en loerden via onder meer de kwieke Koné op de tegenaanval. De ingevallen Le Joncour had wel knap lastig met de Gentse druk en leverde zomaar in bij Hong, die meteen Orban aanspeelde en dan weet je dat het gevaarlijk wordt. Ook nu ging hij meteen zijn kans en verzuimde de vrijstaande Cuypers aan te spelen.

© Isosport

Het zat RWDM voor rust ook echt wel mee want nadat Orban opnieuw door de Brusselse buitenspelval glipte konden hij en zijn spitsbroeder Cuypers met nochtans vereende krachten van dichtbij niet scoren. Koné was tot tweemaal toe spelbreker met telkens een redding op de lijn. Voor Le Joncour eindigde zijn invalbeurt trouwens al voor rust met een blessure waardoor jonkie Doudaev iets na het half uur zijn opwachting maakte.

Toch gingen de Buffalo’s uiteindelijk met een voorsprong de rust in. Fofana zette strak voor en nadat Hong net niet kon deviëren, bleek Cuypers goed gevolgd en die trapte de bal zonder verpinken tegen de netten. VAR Visser controleerde nog even de beelden maar gaf uiteindelijk zijn fiat waardoor de Buffalo’s nog een tweede keer konden juichen.

© Isosport

Gezapig tempo

Doudaev mocht trouwens van geluk spreken dat hij enkele minuten later geen kaart kreeg nadat hij Fofana aantikte op de rand van de zestien. Ref Vergoote zag er geen graten in. Voor RWDM was het in deze fase van de wedstrijd echt een kwestie van de rust te halen zonder extra schade op te lopen, terwijl de Gentse gastheren duidelijk bloed roken en verwoed op zoek gingen naar een tweede goal.

De bezoekers leken te slagen in hun opzet maar in de vierde minuut toegevoegde tijd sloegen de Buffalo’s opnieuw toe: Samoise onderschepte een dramatische inspeelpass van Sissako en trok zich nog een keer op gang. De Gentse rechterflank verstuurde een prima voorzet die door Cuypers op Defourny werd gekopt maar in de herneming verdubbelde een attente Hong de Gentse voorsprong.

Die dubbele bonus inspireerde de Buffalo’s na rust niet meteen tot een verschroeiend tempo en de eerste grote mogelijkheid in de tweede helft kwam van de bezoekers: Abner genoot wat vrijheid in de Gentse zestien maar besloot uiteindelijk voorlangs. Aan de overkant waagde ook Orban zijn kans maar ook hij trapte - met zijn linkervoet - net naast, terwijl Torunarigha een hoekschop van Kums in één tijd over trapte. Een kopbal van Watanabe zoefde naast.

© Isosport

Gent controleerde de partij, terwijl RWDM er maar niet in slaagde om echt een vuist te maken. Het werd allemaal wel net iets minder vriendelijk: Abe kreeg geel nadat hij De Sart aantrapte en ook Kums werd hardhandig tegen de grond gewerkt door Sissako maar die ontsnapte aan een kaart. Reine-Adélaide slikte wel een gele kaart na protest.

Het spel van de Buffalo’s werd bij het ingaan van het slotkwartier stilaan wat gezapiger en Vanhaezebrouck vond het welletjes. De Gentse coach bracht Gandelman, Gerkens en Tissoudali voor Hong, Kums en Orban. Donderdag wacht de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Conference League. AA Gent treedt dan immers in Servië aan tegen Maccabi Tel Aviv. Ook bij de bezoekers kwamen er nog drie frisse krachten in maar ook zij konden het tij niet meer keren.

Nog twee keer juichen

Gent ging in de slofase zeker nog wel op zoek naar een derde doelpunt maar Fofana, De Sart, Cuypers en Tissoudali slaagden er niet in om Defourny nogmaals te verslaan. Voor RWDM was de partij dan al lang gespeeld. Uiteindelijk konden de Gentse fans toch nog een keertje juichen nadat Abner de bal pardoes in de voeten van Tissoudali trapte. De ingevallen Marokkaanse international trok op avontuur en trof meteen ook raak (3-0).

Dit leek het slotakkoord van een vervelende avond te worden voor de bezoekers die in de toegevoegde tijd nog een strafschop incasseerden toen Koné op de achterlijn Gerkens neerhaalde. Vergoote wees meteen naar de stip en na een langdurig VAR-consult mocht De Sart alsnog de elfmeter nemen en die liet Defourny kansloos: 4-0. Een hard verdict voor RWDM dat eigenlijk nooit uitzicht had op een positief resultaat in de matig gevulde KAA Gent Arena.

© Isosport

Opstelling AA Gent: Roef; Kandouss, Watanabe, Torunarigha; Samoise, De Sart, Hong (77’ Gerkens), Kums (77’ Gandelman), Fofana; Orban (77’ Tissoudali), Cuypers

Opstelling RWDM: Defourny; Sissako, Segovia (10’ Le Joncour, 31’ Doudaev), Koné; Camara, Abe (82’ Da Silva), Dwomoh (82’ Gécé), Abner; Mercier (82’ Dailly), Gueye, Reine-Adélaide

Doelpunten: 33’ Cuypers 1-0, 45 + 4’ Hong 2-0, 88‘ Tissoudali 3-0, 90 + 4’ De Sart (strafschop) 4-0

Gele kaarten: Dwomoh, Abe, Reine-Adélaide, Sissako, Kone

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Jasper Vergoote

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer