Harry in juni in Londen voor een ander proces.
Copyright 2023 The Associated Press.

Royals op zondag - Het eigenzinnige Liechtenstein rouwt en waarom trekt Harry opnieuw ten strijde voor politiebescherming?

Prins Harry heeft in het Verenigd Koninkrijk geen recht meer op automatische politiebescherming. Hij vindt dat oneerlijk en vecht het aan. De Noorse prins Sverre Magnus wijt zijn viraal momentje uit 2017 aan een "sugar rush". En Liechtenstein verliest een prins. Ontdek dit en meer in deze royals op zondag.

Harry probeert beveiliging af te dwingen

Voor het Hooggerechtshof in Londen is de rechtszaak voorgekomen van prins Harry over politiebescherming als hij en zijn gezin op Britse bodem verblijven. Die automatische politiebescherming werd in 2020 geschrapt. 2020 was het jaar dat Harry en zijn vrouw Meghan niet langer voltijds werkende royals waren en verhuisden naar Canada (en vervolgens naar de VS). 

Ik wil dat Archie en Lilibet zich thuis voelen in het Verenigd Koninkrijk

voorgelezen verklaring van prins Harry

De prins was niet aanwezig op de hoorzittingen, maar liet een verklaring voorlezen. "Het was met grote droefenis dat mijn vrouw en ik ons gedwongen voelden om onze rol neer te leggen en het land te verlaten", klonk het. "Het Verenigd Koninkrijk is mijn thuis. Het Verenigd Koninkrijk is de erfenis van mijn kinderen en een plek waar ik wil dat ze zich thuis voelen zoals in de VS." Harry kaart aan dat zijn kinderen niet veilig zijn als ze in het Verenigd Koninkrijk zouden vertoeven en hij wil zichzelf en zijn vrouw zeker niet "in gevaar" brengen.

Wie beslist over Britse politiebescherming? RAVEC (het Uitvoerend Comité voor de Bescherming van Royalty en Publieke Figuren) dat onder Binnenlandse Zaken valt.

Harry kan echter wél op bescherming rekenen "op basis van het waargenomen risico", zoals dat het geval is bij andere vips. Maar dat wordt op het moment zelf ingeschat. Politiebewaking wordt ook gefinancierd via belastinggeld.

Harry en Meghan in oktober in New York op een top over mentaal welzijn in digitale tijden.
Invision

Harry's advocaten vinden dat het ministerie van Binnenlandse Zaken geen rekening heeft gehouden met Harry's status, achtergrond en profiel binnen de koninklijke familie (waarin hij geboren is). Zij noemen de beslissing "irrationeel" en stellen dat Harry nog altijd de zoon van de koning is en vijfde in lijn voor de troonopvolging.

Binnenlandse Zaken ontkent de aantijgingen en zegt dat zelfs de dood van prinses Diana ter sprake kwam toen de beslissing viel. Bovendien zou RAVEC niet alle bescherming hebben weggenomen, maar een "op maat gemaakte reeks regelingen" hebben getroffen voor het gezin. En het staat de prins vrij eigen bescherming in te huren. Een privéfirma dus, maar die externe beveiligers kunnen niet rekenen op (cruciale) informatie van de Britse inlichtingendiensten.

In mei stelde Harry al voor om de kosten voor de politiebescherming te vergoeden. Zijn woordvoerder benadrukte toen dat het gezin "de voorbije jaren het voorwerp was van neonazi- en extremistische dreigementen". Binnenlandse Zaken was het voorstel niet genegen, want dat zou betekenen dat "welgestelde mensen politiebeveiliging kunnen kopen".

Een rechter zal de komende weken een oordeel vellen in de rechtszaak.

Sverre Magnus over zijn dab

Het voorbije jaar hebben heel wat royals hun 18de verjaardag gevierd: de Spaanse kroonprinses Leonor, de Nederlandse prinses Alexia, onze prins Emmanuel en de Deense kroonprins Christian. Deze keer was het de beurt aan Sverre Magnus, zoon van de Noorse kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit. Om de prins beter te leren kennen, werd een interview opgenomen over ditjes en datjes. Zus Ingrid Alexandra stelde de vragen op de sofa thuis. 

BEKIJK - Zus Ingrid Alexandra interviewt Sverre Magnus:

We ontdekken dat Magnus - zijn roepnaam - het liefst Minecraft speelt, zijn lievelingsfilm "The Shawshank redemption" is, hij graag fotografeert en skiet, en enkele gewaardeerde levenslessen kreeg van zijn oudere zus. Op zijn bucketlist prijkt een parachutesprong. Tijdens het gesprek komt ook het virale moment van Magnus naar boven, toen hij in 2017 op het paleisbalkon plots een dab (dansbeweging uit de hiphop) tevoorschijn toverde.

Magnus noemt het een grappig moment en tegelijkertijd "een fout". Hij wijt het aan een sugar rush (waarbij kinderen hyperactief worden van suiker). "Ik had véél ijs gegeten, ik denk een vijftal ijsjes. Het was niet echt slim."

BEKIJK - De toen 11-jarige Sverre Magnus steelt de show op de 80e verjaardag van zijn grootouders:

Wist je dat... Sverre Magnus derde in lijn is voor de troon, maar er later niet van hem verwacht wordt koninklijke taken op zich te nemen. Hij is officieel geen lid van het koninklijk huis (nuance: wél van de koninklijke familie), en heeft niet de titel van Zijne Koninklijke Hoogheid. Magnus kan/mag wel beschermheer worden van goede doelen of bezoeken afleggen.

Magnus kreeg voor zijn verjaardag van koning Harald en koningin Sonja een lunch aangeboden én een bunad (traditioneel kostuum).
Heiko Junge / NTB

Liechtenstein rouwt om Constantijn

Het ministaatje Liechtenstein, tussen Zwitserland en Oostenrijk, rouwt om prins Constantijn (51). De jongste zoon van vorst Hans-Adam II is onverwachts overleden. Een doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. 

Constantijn laat een vrouw, gravin Marie, en drie kinderen na. De prins was elf jaar lang voorzitter van de Prins van Liechtenstein Stichting die het vermogen en de bezittingen van de familie beheert, waaronder een van de grootste privékunstcollecties ter wereld.

Prins Constantijn (r) in 2004 met zijn broer Maximiliaan (l) en erfprins Alois (m).

Vader Hans-Adam wordt gerekend tot de top 10 van rijkste monarchen in Europa. Oudste zoon Alois is echter aan de macht. Hans-Adam droeg in 2004 zijn bevoegdheden over. De traditie wil dat de vorst zich terugtrekt als zijn voornaamste projecten zijn afgerond en de erfprins zich bereid toont.

Liechtenstein is best nog meer een zeldzaamheid in Europa te noemen: de vorst heerst er absoluut, hij heeft politieke macht. De monarch heeft bijvoorbeeld vetorecht bij een referendum en kan het parlement en de regering ontbinden. 

William verrast Emma Webb

De Britse prins William is opgedoken tijdens een wandeling van een zekere Emma Webb. Zij maakt een 19-daagse tocht van Chepstow (Wales) naar de internationale Paardenshow in Londen, zo'n 257 km verderop. Webb zamelt geld in voor initiatieven rond mentaal welzijn. Ze verloor haar 16-jarige dochter Brodie aan zelfdoding. Brodie was een veelbelovende, jonge ruiter. 

William legde op dag 13 van Webbs tocht een "verrassingsbezoek" af (wellicht waren haar metgezellen wel op de hoogte, red.). Na een "oh my gosh" en een knuffel raakten Webb en de prins aan de praat. 

BEKIJK - Emma Webb wist werkelijk even niet waar ze het had: 

William zet zich in voor geestelijke gezondheid met de Heads Together-campagne en kaartte in mei nog de problematiek aan van de hoge zelfdodingscijfers onder Britse mannen (jonger dan 40) door een crisiscentrum in Londen te openen. 

In ons land bestaat de Zelfmoordlijn. Het gratis nummer 1813 is er voor iedereen die worstelt met donkere gedachten of zich zorgen maakt om iemand uit zijn omgeving. Ook nabestaanden kunnen er terecht. Chatten kan via www.zelfmoord1813.be.

Hisahito publiceert over... libellen

Hij is 17 jaar en heeft zijn eerste academische artikel als co-auteur gepubliceerd. De Japanse prins Hisahito heeft de libellenfauna op het keizerlijke landgoed Akasaka beschreven. Hisahito, die zijn vader Akishino ooit zal opvolgen als keizer, heeft van kindsbeen af een ware fascinatie voor libellen en hun gedrag. Hij bestudeerde ze op Akasaka van 2012 tot 2022 en ontdekte veertig soorten waaronder twaalf bedreigde.

Hisahito (r) met zus Kako en zijn ouders, kroonprins Akishino en kroonprinses Kiko. Zijn andere zus Mako woont in de VS.

Akasaka herbergt het keizerlijke paleis en er wonen verschillende leden van de keizerlijke familie. Het landgoed is met 50 ha uitgestrekt. In het zuiden vinden in de lente en herfst telkens de traditionele tuinfeesten plaats, in het noorden worden buitenlandse gasten ontvangen en is er een gastenhuis.

Meest gelezen