Vaticaan opent onderzoek naar Belgische Broeders van Liefde

© hollandse hoogte

Het Vaticaan heeft een onderzoek geopend naar de Broeders van Liefde. De Belgische groep van psychiatrische centra besliste onlangs om euthanasie mogelijk te maken, zelfs voor wie niet-terminaal is. Kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van de Heilige Stoel, ontfermt zich persoonlijk over de situatie.

mtm

De Broeders van Liefde weigerden tot voor kort in al hun instellingen wereldwijd euthanasie, maar enkele dagen geleden kwam er dus een kentering in ons land. Dat bleek uit een brief die het bestuur van de katholieke groep richtte aan al de directies en artsenkorpsen van de psychiatrische centra. De brief meldde dat het bestuur een tekst goedkeurde met de visie van de “groep Broeders van Liefde in België over de belangrijke en complexe problematiek van euthanasie bij psychisch lijden in een niet terminale situatie”.

Voorts luidde het dat “als aan bepaalde zorgvuldigheidseisen voldaan is, de arts en de patiënt de plaats kunnen kiezen waar de euthanasie uitgevoerd zal worden rekening houdend met de context, onder andere de impact op medepatiënten. Waar tot op heden de verwachting werd gesteld, dat de arts de patiënt hiervoor steeds doorverwijst naar een andere plaats, geldt deze verwachting bij het respecteren en toepassen van de zorgvuldigheidseisen niet langer.”

Opvallend is wel dat de brief afgesloten werd met de mededeling dat het hoofdbestuur van de Broeders in Rome, geleid door de Vlaming René Stockman, de koerswending uitdrukkelijk afkeurt. Diezelfde Stockman meldt nu dat het Vaticaan een onderzoek geopend heeft naar de beslissing van de Belgische Broeders van Liefde. “We hebben hen formeel gevraagd om hun beslissing mo te keren, maar ze hebben geweigerd.”

Als de Belgische Broeders blijven weigeren, riskeren ze volgens Stockman dat hun vergunning zal worden ingetrokken en dat ze dus geen psychiatrische centra zullen mogen beheren. “Al heb ik nog altijd geloof in een goede afloop.”

De Broeders van Liefde is een internationale organisatie die in 1807 door Peter Joseph Triest werd opgericht in Gent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen