© BELGA

Manon Bakker pakt in Val di Sole eerste wereldbekerzege uit carrière na beklijvend sneeuwduel: “Hier ga ik van genieten”

Manon Bakker heeft de wereldbekercross in het Italiaanse Val di Sole gewonnen. De 24-jarige Nederlandse van Crelan-Corendon reed bijna de hele cross in de achtervolging, maar ging in de laatste ronde nog op en over Ceylin Alvarado. Bakker pakt zo de mooiste zege uit haar carrière. En dat in een idyllisch sneeuwlandschap.

Maarten Vanhoof

Door het witte sneeuwtapijt was het voortdurend opletten geblazen in de Italiaanse bergen. Zo sneed Ceylin Alvarado een bocht veel te snel aan en gleed ze weg. Het was echt zoeken naar het juiste spoor in de sneeuw. Kristyna Zemanová had intussen van de schuiver van Alvarado geprofiteerd en was er alleen vandoor gemuisd.

Alvarado rook het gevaar en ging op zoek naar de Tsjechische. Puck Pieterse verging het minder goed. Vorig jaar won de Nederlandse kampioene nog in Val di Sole, maar vandaag maakte ze te veel foutjes. Bij het aansnijden van de tweede ronde had Alvarado de koppositie van Zemanová overgenomen. Opvallend: de leidster in de wereldbeker kwam binnen na een ronde van 12 minuten.

Voet aan de grond

Een traag parcours of niet, Alvarado had wel het juiste tempo gevonden. Maar toen ze in de tweede ronde een voet aan de grond moest zetten op een hellend stuk, zag ze Zemanová en ook Manon Bakker weer in haar spoor komen. In de achtergrond speelden Julie Brouwers en Jinse Peeters, de twee Belgen in Val di Sole, ondertussen geen rol van betekenis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alvarado liet de terugkeer van Zemanová en Bakker niet aan haar hart komen, want ze ging gewoon verder op haar elan. Halfweg cross telde de Nederlandse zo toch 15 seconden voorsprong op Bakker. Zemanová volgde op de derde plaats al op 38 tellen, maar werd even later voorbij gesneld door Puck Pieterse. De Nederlandse kampioene kwam dan toch eindelijk op toerental.

Nederlands podium

Kregen we zo drie Nederlandse dames op het podium? Het had er alle schijn van. Het was wel nog geen uitgemaakte zaak wie op het hoogste schavotje zou mogen staan, want bij het naderen van de laatste ronde kwam Manon Bakker plots wel heel dicht bij Alvarado. Bij het passeren van de streep hing ze zelfs op twee seconden.

En even later ging Bakker er zelfs op en over. In de sneeuw plaatste ze vanachter de rug van haar landgenote een versnelling. Ze zette Alvarado zo stevig onder druk, maar deze laatste weigerde te plooien. Ploeteren en pompen was haar deel.

Maar na een klein foutje van Alvarado had Bakker plots een meter of tien te pakken. Een foutje dat haar fataal werd, want Manon Bakker was nu definitief de pijp uit. De 24-jarige Nederlandse pakte in Val di Sole haar eerste zege in de wereldbeker, maar zeker ook haar mooiste overwinning ooit. Alvarado kwam uiteindelijk binnen op 23 seconden, Puck Pieterse werd op ruim anderhalve minuut derde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alvarado kwam uiteindelijk binnen op 23 seconden, Puck Pieterse werd op ruim anderhalve minuut derde. Beste Belgische was Julie Brouwers met een dertiende plaats.

In de stand van de wereldbeker blijft Ceylin Alvarado aan de leiding. De Nederlandse telt nu 195 punten. Lucinda Brand, niet aan de start in Val di Sole, telt 135 punten. Manon Bakker klimt naar de derde plaats met 133 punten achter haar naam. De volgende manche van de wereldbeker veldrijden heeft plaats op zondag 17 december in Namen.

Bakker: “Hier ga ik van genieten”

“Ik denk dat Val di Sole zowat mijn geliefkoosde cross aan het worden is”, stelde een dolgelukkige Manon Bakker, vorig jaar nog derde. “Ik had me voorgenomen de hele cross rustig te blijven en mijn eigen tempo te blijven bepalen. Ik had mijn start compleet gemist en wist dat ik meteen op achtervolgen was aangewezen, wou ik nog meedoen voor de prijzen. Ik hield de focus en kon alsmaar opschuiven. De laatste ronde was, net als vorig jaar, opnieuw heel speciaal. En daarin wou ik toch mijn kans nog eens gaan.”

Op een gegeven moment keek Bakker tegen een achterstand aan van 15 seconden ten opzichte van Alvarado. “Ik wist dat ik rustig moest blijven, want anders zou ik sowieso te veel fouten maken. Ik bleef een mooi tempo onderhouden en sloop alsmaar dichter bij Alvarado. Ik pak nu een zege in de wereldbeker. Ik hoopte hier opnieuw mee te doen voor de overwinning, maar het dan ook nog afmaken, dat is helemaal mooi. Ik ga hiervan genieten”, straalde Bakker.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer