Hamas-leider en vermeend brein achter bloedbad “gevlucht door zich te verstoppen in een humanitair konvooi”

Yahya Sinwar, de Hamas-leider die volgens Israël het brein achter de terreuraanvallen van 7 oktober was, zou volgens Israëlische media al kort na de aanvallen zijn gevlucht. “Door zich te verstoppen in een humanitair konvooi.”

mtm
Bron: Kan, Times of Israel, CNN

Yahya Sinwar is een ‘dead man walking’, aldus Israël. Hoewel ze de Hamas-leider nog niet hebben weten te lokaliseren, is het volgens premier Benjamin Netanyahu slechts een kwestie van tijd “voordat we hem te pakken krijgen”. Woensdag omsingelden Israëlische strijdkrachten nog zijn huis, al wordt vermoed dat Sinwar zich ergens in de Hamas-tunnels onder Gaza schuilhoudt.

Sinwar is een van de, zo niet het belangrijkste doelwit van Israël in de oorlog. Hoewel hij volgens deskundigen “slechts een van de velen” is, werd hij er door Israël al publiekelijk van beschuldigd hét brein achter de terreuraanslagen van 7 oktober te zitten. Die aanslagen kostten aan 1.200 mensen het leven en nog eens 240 anderen werden ontvoerd.

LEES OOK. Zij staan bovenaan Israëlische dodenlijst: de ene zat 22 jaar in de cel, de andere verloor zijn oog, ledematen en zijn gezin

Ondanks de klopjacht is Sinwar dus nog niet gevat. Al melden Israëlische media nu wel dat de Hamas-topman al snel na de aanslagen gevlucht zou zijn naar het zuiden van de Gazastrook. “Hij kon ontsnappen door zich te verbergen in een humanitair konvooi”, meldt de Israëlische openbare omroep Kan op gezag van een official bekend met de situatie.

Het artikel voegt er nog aan toe dat Sinwar zich momenteel allicht in de zuidelijke stad Khan Younis bevindt, of beter gezegd in het tunnelnetwerk onder de stad.

Wie is Yahya Sinwar?

© NurPhoto via Getty Images

Yahya Sinwar, geboren in 1962, is de oprichter van de veiligheidsdienst van Hamas, de Majd, en is ook de leider van Hamas in de Gazastrook. Hij moest aanvankelijk een levenslange gevangenisstraf uitzitten, maar werd uiteindelijk samen met duizend andere vrijgelaten in ruil voor een Israëlische gevangene. In 2017 werd hij hoofd van het politieke bureau in de Gazastrook.

Op “algemene leider” Ismail Haniyeh na is Sinwar zowat de machtigste man binnen Hamas. In tegenstelling tot Haniyeh, die al jaren in Qatar woont, zou Sinwar zich wel nog in de Gazastrook bevinden.