Estelle Ruiz / Hans Lucas

Familie Mahsa Amini mag Iran niet uit om Europese mensenrechtenprijs in ontvangst te nemen

De ouders en broer van de Iraans-Koerdische Mahsa Amini zijn op de luchthaven van Iran tegengehouden en mochten het land niet verlaten, dat heeft hun advocaat gemeld. De familie was op weg naar Straatsburg om de Sacharovprijs van de EU in ontvangst te nemen, die postuum aan Amini werd toegekend.

"De moeder, vader en broer van mevrouw Amini hebben een verbod gekregen om aan boord te gaan van de vlucht die hen naar Frankrijk zou brengen voor de uitreiking van de Sacharovprijs", dat zei de advocaat van de familie aan persbureau AFP. Ze zei voorts dat ze de Iraanse autoriteiten "nog nooit zo gemobiliseerd heeft gezien om te voorkomen dat de familie met de internationale gemeenschap zou praten".

Op de luchthaven in Iran werden de paspoorten van de ouders en broer van Amini in beslag genomen, volgens de advocaat. "Het werd hen niet toegestaan om te vertrekken, hoewel ze in het bezit waren van een geldig visum", klonk het nog.

"De plaats van de familie is in Straatsburg"

Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees Parlement, heeft intussen gereageerd en roept Iran op om "hun besluit in te trekken" en de familie niet te verbieden om naar Straatburg te reizen. 

De waarheid kan niet tot zwijgen worden gebracht

Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees Parlement

"Hun plaats is volgende dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg om de Sacharovprijs in ontvangst te nemen, samen met de moedige vrouwen van Iran", schreef ze op X (het voormalige Twitter). "De waarheid kan niet tot zwijgen worden gebracht."

Dood Mahsa Amini ontketende een golf van protest

De 22-jarige Iraans-Koerdische Mahsa Amini overleed op 16 september 2022, in verdachte omstandigheden in een ziekenhuis in de Iraanse hoofdstad Teheran. Enkele dagen eerder was ze door de zedenpolitie opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. Ze werd daarbij hardhandig aangepakt.

Haar dood ontketende een golf van protest in Iran, die maandenlang aanhield. Het protest werd aangevoerd door jonge mensen, vooral jonge vrouwen, onder de leuze "Vrouw(en), Leven, Vrijheid". Maar het conservatieve religieuze regime beantwoordde de protestgolf met harde repressie.

In oktober werd bekend dat Masha Amini en de Iraanse vrouwenbeweging bekroond werden met de prestigieuze Sacharovprijs van het Europees Parlement. "Het Europees Parlement staat met trots achter hen die dapper blijven strijden voor gelijkheid, waardigheid en vrijheid in Iran", klonk het toen. 

Bekroning inzet voor democratie of rechtsstaat

Met de Sacharovprijs bekroont het Europees Parlement elk jaar een persoon, groep of collectief die zich op een bijzondere manier inzetten voor de ontwikkeling van de democratie en de rechtsstaat, de bescherming van de rechten van minderheden en de rechten en fundamentele vrijheden van de mens.

De Sacharovprijs bestaat sinds 1988 en is vernoemd naar de Sovjet-dissident Andrej Sacharov. 

Meest gelezen