© BELGA

Joris Nieuwenhuis, revelatie onder de vleugels van Sven Nys, blaast concurrentie weg in de Italiaanse sneeuw: “Bewijst dat ik de juiste keuzes maakte in mijn carrière”

De Nederlander Joris Nieuwenhuis (27, Baloise Trek Lions) voelde zich als een vis in het water op het sneeuwparcours van de wereldbekercross in Val di Sole. Hij knalde al in de eerste ronde weg en pakte zonder enige tegenstand zijn vierde zege van het seizoen. Joran Wyseure stond voor het eerst op een podium van een wereldbekercross.

Michael Van Damme

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De eerste wereldbekerzege van Joris Nieuwenhuis komt niet uit de lucht gevallen, want de afgelopen maand wist hij ook al twee Superprestigecrossen te winnen: in Merksplas en Boom. En in oktober won hij op Amerikaanse bodem een wedstrijd.

Straffe kost voor de wereldkampioen veldrijden bij de beloften van 2017, die de voorbije jaren vooral op de weg focuste bij Team DSM: hij reed al twee keer de Tour de France uit en in 2022 de Vuelta. Nieuwenhuis blijkt nu een schot in de roos bij Baloise Trek Lions, de veldritploeg van Sven Nys.

© BELGA

Het sneeuwparcours in Val di Sole haalde het beste in Nieuwenhuis naar boven. Van bij de start knalde hij weg en niemand kon nog maar in de buurt komen. “Het was minder makkelijk dan het eruitzag”, zei Nieuwenhuis. “Vanbinnen was het afzien en op zo’n sneeuwparcours moet je tot het einde gefocust zijn. Mijn plan was om als eerste de eerste bocht in te gaan. Dat scheelt op dit parcours: dan kun je je eigen lijnen rijden.”

“Dat het zo goed ging op de sneeuw? Ik heb als kleine jongen veel BMX gereden: ik denk dat het daardoor komt. Dat ik mijn derde zege boek, bewijst dat ik de afgelopen jaren de juiste keuzes heb gemaakt.”

Niels Vandeputte eindigde als tweede op ruim een minuut afstand, Joran Wyseure werd derde en pakte zo zijn eerste podium in een wereldbeker. Bij de Belgen op het podium waren er gemengde gevoelens. Wyseure: “Ik was al eens vierde in een wereldbeker, met deze eerste podiumplaats ben ik zeer content. Ik had er vooraf niet op durven hopen.” Vandeputte: “Ik was relatief goed weg, als tweede, maar moest even bekomen van die lange startstrook, terwijl Joris meteen een gaatje kon slaan. Ik kwam weer bij hem, maar dan maakte ik een paar foutjes en kon ik het gaatje niet meer dichtrijden. Stiekem had ik gehoopt hier mee te doen voor de zege, dus de ontgoocheling weegt momenteel door. Straks zie ik dat misschien anders.”

Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck eindigden op ruime afstand. Iserbyt was al blij dat hij nog wat punten kon sprokkelen voor de wereldbeker.

Eén zaak hebben wij bijgeleerd: als er op het WK in Tabor begin februari sneeuw zou liggen, dan is deze Joris Nieuwenhuis een man om rekening mee te houden.

Uitslag

1. Joris Nieuwenhuis

2. Niels Vandeputte: op 1’01”

3. Joran Wyseure: op 1’33”

4. Michael Vanthourenhout: op 2’05”

5. Eli Iserbyt: op 2’08”

6. Laurens Sweeck: op 2’09”

7. Kevin Kuhn: op 2’44”

8. Tomin Rüegg: op 2’53”

9. Ryan Kamp: op 2’56”

10. Toon Vandenbosch: op 3’00”

Tussenstand wereldbeker

1. Eli Iserbyt: 208 punten

2. Pim Ronhaar: 153 punten

3. Lars Van Der Haar: 151 punten

4. Joris Nieuwenhuis: 142 punten

5. Laurens Sweeck: 134 punten

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer