Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog Israël-Hamas

Brein achter bloedbad van Hamas ‘in humanitair konvooi naar zuiden van Gaza gevlucht’

Yahya Sinwar.Beeld AFP

Yahya Sinwar (61) - één van de laatste grote leiders van Hamas die nog in de Gazastrook verblijft - zou aan het begin van het Israëlische offensief van het noorden naar het zuiden van het Palestijns gebied gevlucht zijn. Dat heeft ‘een goed geïnformeerde Israëlische bron’ verteld aan de Israëlische openbare omroep ‘Kan’. Hij zou zich verschuild hebben in een humanitair konvooi.

Sinwar zou Gaza-stad in het noorden van de Gazastrook verlaten hebben en naar Khan Younis in het zuiden getrokken zijn. Hij is een van de oprichters van de gewapende tak van Hamas en wordt samen met een andere Hamasleider - Shadi Barud - beschouwd als het brein achter de aanval van de terreurorganisatie op een Israëlisch festival en enkele Israëlische dorpen vlakbij de grens met Gaza afgelopen 7 oktober. Daarbij vielen zeker 1.200 doden en werden een 240-tal Israëliërs ontvoerd naar Gaza.

Sinwar is een van de meest gezochte Hamas-doelwitten van het Israëlische leger. Hij wordt al jarenlang opgejaagd. In 2021 voerde Israël al eens tevergeefs bombardementen uit op zijn huis. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschreef hem ooit als ‘een kleine Hitler’ die zich in zijn bunker schuilhoudt.

Bloedbad

Het noorden van de Gazastrook was de focus van het Israëlische offensief in de eerste weken na het bloedbad van Hamas. Israël zette toen humanitaire corridors op waarlangs burgers weg konden uit het gebied richting zuiden en daar zou Sinwar van geprofiteerd hebben.

Intussen is het Israëlische leger ook het zuiden van de Gazastrook binnengetrokken en heeft het zijn operatie uitgebreid naar onder meer de stad Khan Younis. Het vermoedt dat Sinwar zich daar nog altijd schuilhoudt in een ondergronds tunnelcomplex waarvoor Hamas bekend is.

De informatie van de Israëlische bron kon niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Video wordt geladen...