Thibault Vanderhaegen leidde Leuven Bears mee naar de sensationele winst.© Vel

Plus ArtikelBasketbal Beker van België: kwartfinale Leuven Bears - Luik 90-70

Leuven Bears opent met leeuwenhart poort naar halve finale: “We zijn nog maar halfweg”

Leuven -

Wat een prestatie van Leuven Bears. Zonder drie Amerikanen en met een bijzonder jonge selectie won het de heenmatch van de kwartfinale van de Beker van België met 90-70 versus Luik. De Bears openen meteen de poort van de halve finale. “We zijn nog maar halfweg”, waarschuwt uitblinker Thibault Vanderhaegen van Leuven Bears. De return is maandag (20u30) in de Country Hall van Luik.

Patrick Ceulemans

Geen John Fulkerson (knie), geen Codi Riley (kuit) en Jalen Tate nog niet speelgerechtigd. Het maakte dat Leuven Bears enerzijds maar over één Amerikaan beschikte en anderzijds met vele jonge spelers moest uitpakken. Coach Eddy Casteels had zijn jonge spelersgroep echter perfect klaargestoomd voor de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Belgische Cup en versus Luik.

Leuven Bears stond de ganse partij op voorsprong, toonde vechtlust, werkte hard in defense en speelde offensief lekker ontspannen. De Amerikaanse shooting guard Tyreke Key lukte 32 punten, waaronder op het einde van het derde kwart een bom van de middenlijn. Thibaut Vanderhaegen was alom tegenwoordig, lukte een double-double (15 punten, 12 rebounds), Roel Bucumi (18 punten) was heerlijk speels en Sam Huurman, Tiago Nunes en Noah Meeusen deden meer dan hun duit in het zakje. Ook de 12 minuten van Arne Schrevens waren belangrijk. De 2m11 grote center gaf ademruimte aan Thibault Vanderhaegen en Sam Huurman. Luik stond erbij en keek ernaar, acteerde hautain, speelde vuil en dat werd door een jeugdig Leuven Bears afgestraft.

Tyreke Key was hot bij Leuven Bears en opende met 32 punten mee de poort naar de halve finale.© Vel

Van 23-17 ging het naar 43-35 (rust) en naar 66-55. De Sportoase genoot en ging achter hun jonge helden staan. In het slotkwart diepten de Leuvenaars de bonus verder uit en in de slotseconde pakte de 18-jarige Noah Meeusen uit met een steal en legde zo de 90-70-eindcijfers vast. Leuven Bears opende na een masterclass dan ook de poort van de halve finale.

“Naar Luik om te winnen”

“We speelden met een leeuwenhart, met intensiteit en legden ons hoofd ervoor”, zei uitblinker Thibault Vanderhaegen na afloop. “We verdienden de zege en moeten nu rusten en de focus leggen op de return. De halve finale? We zijn er nog niet. Dat we mogen verliezen met negentien punten, hoor ik niet graag. We moeten maandag naar Luik trekken om te winnen.”

Tiago en Remco Nunes (21 jaar), Noah Meeusen (18), Roel Bucumi (20), Arne Schrevens (21) en Sam Huurman (22) stonden vele minuten op het terrein en loodsten de Bears mee naar de sensationele winst. “Het resultaat van ons project met de A- en B-ploeg. Een pluim ook naar assistent Jill Lorent. Zij werkt met die jonge gasten en in derde klasse keihard. We plukken daar stilaan de vruchten van”, aldus nog coach Eddy Casteels.

Maandag (20u30) is dus de return in Luik. Als Leuven Bears zich kwalificeert voor de halve finale (21-23 januari) komt het tegen de winnaar van het duel Oostende-Limburg United. De kustploeg won de heenwedstrijd met 64-66 in Hasselt. De terugmatch is zondagnamiddag aan de kust.

Leuven Bears - Luik 90-70

Kwarts: 23-17, 20-18, 23-20, 24-15.

Leuven Bears: Key 32, R. Nunes 0, T. Nunes 5, Bucumi 18, Vanderhaegen 15, Huurman 11, Meeusen 9, Schrevens 0.

Luik: Anosike 11, Hagins 15, John Jr. 3, Lemaire 2, Bogaerts 2, Rodriguez 6, Noterman 2, Tumba 5n Cambo 3, Troisfontaines 21.