© BELGA

Anderlecht kan deze keer niet winnen van Standard: Rouches pakken zonder fans verdiend een punt mee naar Luik

Alweer een gelijkspel in een topper voor Anderlecht: nadat Dreyer de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong had gezet, keerden de Rouches de stand vlak voor en vlak na de rust helemaal om. Eerst scoorde Kawabe, erna Kanga. Maar alweer Dreyer zorgde voor de 2-2 eindstand vanop de penaltystip. Anderlecht blijft tweede en ziet zo Union verder weglopen, Standard staat zevende op zes punten van een plaats die recht geeft op de champions play-offs.

Wout Libin

Een tweede Clasico in vier dagen tijd. Op het grote scherm werden de Anderlechtsupporters- want die van Standard bleven noodgedwongen afwezig na de incidenten van donderdag- verwelkomd door ex- lievelingen Doku, Tielemans en Lukaku. Ici c’est BX, klonk het. Riemer behield het vertrouwen in de manschappen die Standard eerder deze week uit de beker knikkerden. Schmeichel kwam weer tussen de palen en de genezen Augustinsson verving N’Diaye. Hoefkens gokte dan weer op revanchegevoelens van zijn manschappen. Hij wisselde Canak door Djenepo.

Verschaeren met eerste assist na comeback

Die revanche kwam er (gedeeltelijk), maar eerst was het de beurt aan Anderlecht. Zoals zo vaak dit seizoen kwam paars-wit in eigen huis op voorsprong. Eerst knalde Dolberg nog naast maar erna loodste Verschaeren -voor de tweede keer op rij in de basis - Dreyer op het juiste moment door de Luikse verdediging, de VAR moest checken voor buitenspel. In de vorm waarin de Deen nu zit, weet je het al: binnen.

© Isosport

Een reactie van Standard bleef niet lang uit. De Luikenaars namen het commando over. Kawabe haalde uit. Schmeichel keek de bal tegen de paal. Hetzelfde beeld wanneer Alzate en Price hun schoten naast zoefden. De Deen kent de afmetingen van zijn doel goed. Kanga trapte dan weer recht in de handen van de Deen.

Anderlecht is een omschakelingsploeg geworden. Niet zelden kwamen ze er met korte, snelle combinaties uit. In echte kansen resulteerde dat in de eerste helft niet- Stroeykens krulde eens naast en over. Iets ervoor verspeelde Vanheusden -die in de eerste helft geblesseerd van het veld moest- nog eens klungelig de bal waardoor drie paarshemden op twee overgebleven Luikenaars af konden. Dolberg liet het echter na Stroeykens alleen voor Bodart te zetten. Zijn tikje op de meegelopen Dreyer was te kort en werd onderschept.

Standard draait de rollen om

Dan kreeg Anderlecht in de extra minuten voor affluiten van de eerste helft een koude douche. Fossey’s voorzet werd net niet onderschept door Rits en bereikte Kawabe. De Japanner kapte en plaatste de bal droog voorbij een kansloze Schmeichel. De middenvelder werd beloond met een bierdouche wanneer hij bij het vieren het thuispubliek provoceerde. Als hij nog geen geel karton had gehad, was die er toen wel gekomen.

© Isosport

Standard ging op hetzelfde elan door na de rust. Eerst trapte Kanga nog voorlangs. Een aantal minuten later was het wel raak voor de Congolees. De Anderlechtverdediging lag te slapen en de bonkige spits glipte door de buitenspelval, die Debast niet liet dichtklappen. 1-2.

© BELGA

Het Lotto Park was met verstomming geslagen. Riemer reageerde en bracht met Vazquez, Amuzu en Leoni een extra portie stootkracht, snelheid en creativiteit. Dolberg, Verschaeren en Stroeykens moesten naar de kant. Ei zo na loonde dat meteen. Delaney kopte een voorzet van Amuzu terug tot bij Dreyer. De Deen schoot zijn tweede van de avond wild over.

Wie Anders? Dreyer!

Nu ging Anderlecht nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Toch was het Standard dat op de counter gevaarlijk was. Kanga -alweer hij- trapte in het zijnet. De vlam zat in de pan. Eerst krulde Dreyer een vrije trap nog tegen de paal, waarna Bodart op de rebound van Vazquez een mirakelsave uit de kast moest halen. In het geharrewar erna vond Debast een Luikse arm. Penalty vond Lardot. Dreyer twijfelde niet en knalde via Bodart binnen. 2-2. Zijn tiende roos in de laatste acht wedstrijden al.

Het Lotto Park daverde. En stuwde zijn ploeg richting Bodart. Riemer gooide Raman nog in de strijd. Ondertussen probeerde Hoefkens opnieuw grip op de wedstrijd te krijgen en verving hij zijn hele voorlinie. Balikwisha, Sowah en Ohia kwamen in de plaats van Kawabe, Kanga en Price.

Uiteindelijk bracht het slotoffensief- behalve wat hete standjes voor doel- niets op. Amuzu’s inzet werd voor Bodart kon ingrijpen opgeruimd door Dewaele. In de herkansing schilderde die eerste de bal op het hoofd van Vazquez. Alweer was daar Bodart met een knappe parade.

Met dit gelijkspel schieten beide ploegen weinig op. Anderlecht blijft tweede en ziet Union -hoogstwaarschijnlijk- verder uitlopen. Standard blijft dan weer op plaats negen en heeft zes punten te weinig voor een plek in de champions play offs.

Opstelling Anderlecht: Schmeichel, Sardella, Debast, Vertonghen, Augustinsson, Rits (85’ Rits), Delaney, Verschaeren (63’ Leoni), Dreyer (82’raman), Dolberg (63’ Vazquez), Stroeykens (63’ Amuzu)

Opstelling Standard: Bodart, Vanheusden (43’ Bokadi), Laifis, Ngoy, Fossey, O’Neill, Alzate, Djenepo (68’ Dewaele), Price (82’ Sowah), Kanga (82’ Ohio), Kawabe (82’ Balikwisha)

Doelpunten: 1-0 Dreyer 21’, 1-1 Kawabe 45’ 1-2 Kanga 55’ 2-2 Dreyer 76’

Gele kaarten: 36’ Kawabe, 71 O’Neill, 73’ Ngoy, 76’ Dreyer, Debast

Scheidsrechter: Jonathan Lardot

 kst tekst tekst tekst. Tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst. Tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst. Tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer