Bart Swings op archiefbeeld.© AP

Bart Swings schaatst in Polen naar zevende plaats op 5000m

Bart Swings is tijdens de wereldbekermanche schaatsen in het Poolse Tomaszow Mazowiecki als zevende geëindigd op de vijf kilometer.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

Swings noteerde 6’27”75. Dat is negen seconden langzamer dan de winnende 6:18.01 van de Nederlander Patrick Roest, die al sinds 2018 op deze afstand steevast in de prijzen rijdt. De tweede en derde plaats waren voor de Noor Hallgeir Engebraten (6’23”84) en de Italiaan Davide Ghiotto (6’24”66).

Swings kon zich maar net de nauwelijks bekende Chinees Yu Wu van het lijf houden. De Leuvenaar hield aan de streep slechts twee honderdsten van een seconde over.

In de B-groep was het debuut van Fran Vanhoutte noemenswaardig. Vanhoutte werd in de massastart derde in een select deelneemstersveld. De even onervaren Chinese Binyu Yang won. Verder schaatste Isabelle van Elst in de top tien van de 1000m. Haar op het matige Poolse ijs verwezenlijkte 1’18”82 was goed voor de vijfde plaats. De Nederlandse Naomi Verkerk zegevierde met 1’17”35.

Op de massastart werd Sandrine Tas 15e in de A-divisie. De minimarathon na een race waarin weinig gebeurde leverde een overwinning op voor de Nederlandse olympisch kampioene Irene Schouten, die in de sprint de Canadese Ivanie Blondin (tweede) en de Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello (derde) terugwees. Met 187 punten voert laatstgenoemde het wereldbekerklassement aan. Tas blijft vijfde met 123 punten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer