https://nl.millon-belgique.com/

Na protest tegen veiling: originele Asterix-covertekening raakt uiteindelijk niet geveild tegen minimumbedrag

Een originele covertekening van "Asterix en Cleopatra" is niet geveild geraakt in Brussel. Het minimumbedrag van 400.000 euro werd niet gehaald, meldt het veilinghuis Millon Belgique. De veiling was niet onomstreden: de dochter van tekenaar Uderzo had - zonder succes - geprobeerd de veiling te verbieden.

Sylvie Uderzo, de dochter van de Franse striptekenaar Albert Uderzo, had via haar advocaat een klacht ingediend bij het Brussels parket om de verkoop van de tekening tegen te houden. Ze had haar twijfels over de manier waarop de verkoper het werk had bemachtigd.

Het Brusselse parket klasseerde de klacht zonder gevolg, omdat het van oordeel is dat er geen sprake is van een inbreuk inzake heling. Volgens de verkoper kreeg zijn vader de tekening eind jaren 60 of begin jaren 70 van Albert Uderzo zelf.

De veiling kon dus zonder problemen doorgaan, maar volgens directeur Arnaud de Partz van veilinghuis Millon Belgique zijn kandidaat-kopers ontmoedigd geraakt door de klacht. De tekening van 32 op 17 centimeter is gemaakt in 1963. De prent zal vermoedelijk binnenkort opnieuw te koop worden aangeboden.

Meest gelezen