Dit googelde je het meest in het afgelopen jaar: “Belgen zijn op dat vlak een beetje voyeurs”

Wat en wie hield de Belg bezig in 2023? Welke waarom- en wat is-vragen stelden onze landgenoten zich het meest? Dit is het jaaroverzicht van Google.

Tommy Huyghebaert

Het jaaroverzicht van Google toont aan dat de wereld niet per se beter werd in 2023. De oorlog in Oekraïne – nog met stip op nummer één in 2022 – ruilde dit jaar in de meest gezochte zoektermen plaats voor de oorlog tussen Hamas en Israël. Vrolijk is het jaaroverzicht evenmin: door zijn dood schopte Friends-acteur Matthew Perry het tot tweede meest trending zoekopdracht. De bronzen plak is voor Oppenheimer, de vader van de atoombom. De surfer zocht naar aanleiding van de biopic meer over de wetenschapper dan over zijn knalroze concurrent in de cinemazalen: Barbie.

Verder zien we dat de nieuwsactualiteit en de onderwerpen van koffiemachinegesprekken op het werk de lijsten blijven domineren. Zo was er veel aandacht voor de terreuraanslag in Brussel, het capaciteitstarief en de lancering van de staatsbon.

Waarin verschilt het zoekgedrag van afgelopen jaar met de vorige jaren? Zoeken we totaal anders of andere zaken? Volgens Michiel Sallaets, Communication Lead Google Belux, halen bekende mensen steeds meer de lijstjes. “Belgen zijn op dat vlak een beetje voyeurs, ze willen graag meer weten over BV’s.” In het lijstje van bekende Belgen staat ex-radiopresentator Sven Pichal dit jaar op nummer één door zijn betrokkenheid in een dossier met beelden van kindermisbruik.

In datzelfde lijstje is het De slimste mens ter wereld- en The masked singer’-effect trouwens duidelijk merkbaar: onder anderen Jeroen Leenders, Fien Germijns, Elisabeth Lucie Baeten, Boris Van Severen (‘Hippo’) en Conner Rousseau (‘Konijn’) haalden de top 10. Aaron Blommaert (‘Tovenaar’) voert de ranglijst met de populairste muziekartiesten van het afgelopen jaar aan, gevolgd door Coely, die als ‘Raaf’ in The masked singer.

Niet een wielrenner of voetballer domineert de lijst met trending sportpersoonlijkheden, wel Luca Brecel, de eerste Belgische wereldkampioen snooker. Al kan het feit dat hij natuurlijk een heel flamboyant figuur is ook meespelen. David Beckham, die al jaren op voetbalpensioen is, staat volgens Google weer volop in de schijnwerpers door zijn eigen serie op Netflix.

Dit zijn de meest gegoogelde termen per categorie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen