Direct naar artikelinhoud
AchtergrondTelevisie

Wie verslaat topfavoriet Guga Baúl? De finalisten van ‘De slimste mens’ gewikt en gewogen

Wie verslaat topfavoriet Guga Baúl? De finalisten van ‘De slimste mens’ gewikt en gewogen
Beeld Play4 / RV

’t Is bijna gebeurd: nog acht afleveringen en het eenentwintigste seizoen van De slimste mens ter wereld zit erop. Tien kandidaten strijden nog om de oorkonde, De Morgen weegt hun kansen.

Manu Van Acker (3 deelnames, 1 zege)

Komt er vandaag bij

Donderdag won Jacotte Brokken de aflevering en ging Guga Baúl als tweede door, maar zij komen later in de finaleweken nog terug. Daardoor mogen niet alleen de achtste, maar ook de negende en tiende speler weer opdraven. Enter Manu Van Acker, MNM-dj en met zijn 24 jaar de benjamin. Van Acker heeft alvast zijn strijdlust mee - herinner u de tranen na zijn verloren finale tegen Robin Pront - en die zal hij nodig hebben om twee finaleweken te overleven. Dat dat wel kan, bewees intensivist Geert Meyfroidt twee jaar geleden: hij kwam terug in de dinsdag van de eerste finaleweek en werd na zeven (!) afleveringen de slimste mens ter wereld.

Elisabeth Lucie Baeten (3 deelnames, 2 zeges)

Komt er vandaag bij

De tweede opgeviste schatten we net iets hoger in dan Van Acker. Ze won haar eerste aflevering met 568 seconden, haar tweede met 501 seconden en dat haar derde deelname meteen haar laatste was, had niet zozeer met gebrek aan kennis dan wel met zenuwen te maken. Als ze die de baas kan en thuis wat heeft geoefend op de tactiek van het finalespel, zou ze ver kunnen geraken.

Lees ook

Interview. ‘Er lopen véél vetzakken rond in de tv-wereld, en ook daarbuiten’: tv-maker Elisabeth Lucie Baeten over werk en leven

Maureen Vanherberghen (5 deelnames, 3 zeges)

Komt er vandaag bij

Naast Van Acker de tweede vertegenwoordiger van MNM. Ze weet dus veel over jongerencultuur, maar pakte evengoed uit met haar kennis over de presidentsverkiezingen in Brazilië. Dat viel nauwelijks op, omdat haar gezelschap de aandacht naar zich toetrok: eerst de tweetrapsraket Soundos El Ahmadi en Alex Agnew, daarna favorietje van de quizmaster Toby Alderweireld en dan Fien Germijns. Maar Vanherberghen won wel vaker dan Alex Agnew, Robin Pront en Jeroen Leenders.

Lees ook

‘Door ouder te worden, ben ik tot het besef gekomen dat ‘de ware’ niet bestaat’: geliefden Maureen Vanherberghen en Sieg De Doncker

Jacotte Brokken (6 afleveringen, 2 zege)

Komt erbij op dinsdag 12 december

Jammer voor Jacotte Brokken dat ze nu al moet aantreden: mocht de weervrouw vroeger in het spel zijn gekomen, was ze misschien nog veel langer blijven zitten. Tegen de al even sterke Guga Baúl verzamelde ze nooit minder dan 373 seconden en haalde ze met 601 seconden zelfs de op zes na beste score ooit. Weet naar eigen zeggen weinig over geschiedenis, maar in de quiz is ze amper op zwaktes te betrappen.

Lees ook

De vragen van Proust. Weervrouw Jacotte Brokken: ‘Mijn man is de kalme zee, ik zorg voor de woelige baren’

Fien Germijns (6 afleveringen, 4 zeges)

Komt erbij op woensdag 13 december

De ochtendstem van StuBru won twee derde van haar afleveringen, in verhouding het meeste van alle finalisten, maar kroop in het finalespel tegen Robin Pront wel door het oog van de naald. Germijns is een van de meest gefocuste kandidaten en laat zich niet van de wijs brengen door dwaze vragen of juryfratsen. De filmpjesronde is haar specialiteit.

Lees ook

‘Als ik bij mijn therapeute buitenstap, hebben we daar telkens allebei deugd van gehad’: Fien Germijns over ‘Switch’, privélevens en eeuwige roem

Jeroen Leenders (7 afleveringen, 1 zege)

Komt erbij op donderdag 14 december

Won maar één keer en dan nog met ‘amper’ 329 seconden. In zijn zes finales begon hij bijna altijd met een grote achterstand, maar keer op keer knokte hij zich ijzig kalm terug in de koers. De Forrest Gump van de finaleweken: hij is er stoemelings geraakt, maar hij zít er wel, en wie slimste mens wil worden, zal ook langs de viking van de Vlaamse comedy moeten.

Robin Pront (7 afleveringen, 2 zeges)

Komt erbij op maandag 18 december

Ondanks zijn beperkt aantal overwinningen een belangrijke outsider voor de eindzege. Weet over alles wat en heeft de hoogste score van het seizoen op zijn naam staan: 635 seconden in zijn vierde aflevering, weliswaar tegen non-kandidaat Spinvis, maar toch. In zijn zevende deelname strandde hij op één trefwoord van de overwinning.

Lees ook

Portret. ‘We schamen ons dat we zo vaak naar vechtende mannen in onderbroek kijken’: wie is ‘Slimste mens’-deelnemer Robin Pront?

Charlotte Adigéry (7 afleveringen, 4 zeges)

Komt erbij op dinsdag 19 december

De zangeres won haar eerste drie afleveringen gemakkelijk en speelde ook daarna constant op hoog niveau, zonder gigantische scores te halen. Naar het einde toe ging het moeizamer, vooral omdat ze af en toe antwoorden liet liggen of blokkeerde. Foutjes die door de beste spelers altijd worden afgestraft, ondervond Adigéry toen ze eruit ging tegen de tandem Guga Baúl-Jacotte Brokken.

Lees ook

Interview. Muzikant Charlotte Adigéry: ‘Ik geloof dat falen bevrijdend kan zijn’

Alex Agnew (8 afleveringen, 2 zeges)

Komt erbij op woensdag 20 december

De ouderdomsdeken van de finaleweken zal blij zijn dat hij na twaalf jaar eindelijk heeft toegegeven aan een zeurende Erik Van Looy. Zijn kennis van popcultuur is onberispelijk en wie naar zijn podcast luistert, weet dat hij ook over politiek en geschiedenis veel weet. Alleen won hij van zijn acht afleveringen ‘maar’ twee keer en liet hij in zijn eerste deelnames een paar trefwoorden liggen op de grote momenten. Agnew heeft net als Pront en Leenders veel ervaring met het finalespel: als hij daar geconcentreerd blijft, kan er veel voor hem.

Guga Baúl (8 afleveringen, 4 zeges)

Komt erbij op donderdag 21 december

De topfavoriet, het is niet anders. Rondde vaak de kaap van de vijfhonderd seconden en weet bijna altijd dat ene antwoord waar zijn concurrent niet kan opkomen. De imitator moet wel afrekenen met de vloek van de seizoensbeste: wie er in de grote finale als laatste bijkomt, is het spel als enige niet meer gewend en verliest opvallend vaak. Zie Ella Leyers, die na achttien afleveringen in 2020 verloor van Catherine Van Eylen, en Bart Cannaerts, die vorig jaar aan zeventien deelnames niet genoeg had om de allerslimste mens ter wereld te worden. Sommigen klaarden de klus wel in die ene aflevering, zoals Lieven Scheire en Tom Waes, maar Baúl heeft dus zeker geen gewonnen spel. “We zien wel wat het wordt,” zou Erik Van Looy zeggen, “in de nu al zeer spannende finale.”

De slimste mens ter wereld, Play4, maandag tot donderdag, 21.15 uur