Sarah Vandeursen getuigt voor het eerst over verkrachting als 9-jarig meisje: “Dertig jaar zwijgen heeft grote schade aangericht”

Tv-maakster Sarah Vandeursen (40) heeft in Touché op Radio 1 voor het eerst getuigd over de verkrachting waarvan ze als negenjarig meisje slachtoffer werd. Volgens Vandeursen heeft het dertig jaar lang erover zwijgen meer schade aangericht dan de traumatische ervaring zelf.

mts
Bron: VRT

Vandeursen, bekend van onder meer de tv-programma’s Wokeland, De ideale wereld en de electrogroep Kenji Minogue, vertelde eerder al over het feit dat ze op negenjarige leeftijd was “aangerand”. Bij Friedl’ Lesage in Touché vertelde ze voor het eerst dat het nog verder ging dan dat.

“Het moment dat mijn leven het meest heeft bepaald, is dat ik verkracht ben toen ik 9 jaar was. Pas vorig jaar ben ik volledig klaar geweest om dat te erkennen”, sprak Vandeursen. “Ik was al even klaar voor het woord aanranding, maar niet voor de lading die bij het woord verkrachting komt kijken.”

De feiten vonden plaats toen de jonge Vandeursen in haar eentje een fietstocht ging maken en uit beleefdheid “hallo” zei tegen een onbekende man, waarna die haar meenam voor “een tocht in het bos”. “Ik heb veel zwarte gaten over wat er precies is gebeurd, maar misschien is dat niet slecht. Toen we aan de rand van het bos stonden, vroeg hij me om met hem mee naar huis te gaan voor een ijsje. Gelukkig was er iets in mij dat besefte dat ik naar huis moest. Ik ben beleefd opgevoed, dus ik heb lang gedacht dat het mijn eigen fout was, want ik had tenslotte zelf hallo gezegd tegen die man.”

Vandeursen vertelde in Touché dat haar ouders destijds niets merkten, en dat ze naar humor greep als copingmechanisme. Over de dader weet ze weinig, ook niet of hij ooit gestraft is voor zijn daden.

In februari van dit jaar kwam er een ommekeer in haar leven. “Plots liep ik thuis de trap af met het idee ik ben verkracht. Ik bleef er rustig bij, want op een rare manier vielen alle puzzelstukken samen. Wat op zichzelf is gebeurd, is enorm traumatisch. Maar het feit dat er niet over gesproken is, het onnodig opkroppen, dat heeft de grootste schade veroorzaakt.”

Therapie heeft de televisiemaakster er uiteindelijk bovenop geholpen. “Ik heb héél stevige gesprekstherapie gevolgd, om daarna traumatherapie te volgen, via de EMDR-techniek. Dat heeft me bevrijd”, aldus Vandeursen. “Aan iedereen die iets gelijkaardigs heeft meegemaakt: weet dat het nooit te laat is om erover te praten of er iets mee te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer