Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
2023 Getty Images

Intens gesprek met Orbán en bezoek aan Witte Huis: president Zelenski volop op zoek naar oorlogssteun

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is volop op zoek naar steun voor de oorlog tegen Rusland. In de VS heeft de Senaat een gigantisch steunpakket geblokkeerd en ook de geldstroom vanuit de EU droogt op. Het gevolg: een schijnbaar verhitte discussie met de Hongaarse premier Viktor Orbán, een amicale omhelzing met de kersverse president van Argentinië en een verrassingsbezoek aan het Witte Huis.

Drie dagen voor een cruciale EU-top waarop beslist zal worden over de verderzetting van de Europese steun aan Oekraïne, doorkruist Zelenski de wereld, naarstig op zoek naar extra fondsen voor zijn oorlog tegen Rusland. Het gaat de president immers niet voor de wind. Twee grote steunpakketten van de VS en de EU, beide ter waarde van tientallen miljarden, geraken momenteel niet goedgekeurd.

Intens gesprek met Orbán

Zo dreigt de Hongaarse premier Viktor Orbán ermee om alle financiële hulppakketten aan Oekraïne tegen te houden. Op dit moment weigert hij om een Europees steunpakket ter waarde van ongeveer 50 miljard euro goed te keuren. Daarnaast is Orbán geen voorstander van een Oekraïens lidmaatschap bij de Europese Unie. "Oekraïne is één van de meest corrupte landen van de wereld", zei hij aan de Franse krant Le Point. "Dit is een grap!"

Voor het eerst bracht Zelenski ook een bezoek aan Zuid-Amerika. In Argentinië woonde hij de eedaflegging van president Milei bij. Het ideale moment om in Zuid-Amerika bondgenoten te zoeken. 

Orbán was ook aanwezig op de festiviteiten. Dat leidde op de inhuldiging tot een schijnbaar intens gesprek tussen de twee. Wat er gezegd werd, is niet bekend. Achteraf zei Zelenski dat het "een openhartig gesprek" was. 

De vriendschappelijke omhelzing tussen Zelenski en Milei
2023 Getty Images

Volgens de Britse krant The Guardian zou er ook een ontmoeting gepland staan tussen Republikeinse politici en Hongaarse vertegenwoordigers in de Verenigde Staten. Tijdens die ontmoetingen zouden de twee partijen bespreken hoe ze de Amerikaanse geldstroom naar Oekraïne volledig kunnen droogleggen.

Orbán mag dinsdag dan weer op diner bij de Franse president Emmanuel Macron in een poging om hem ervan te overtuigen de Europese steun aan Oekraïne goed te keuren.

Ook naar Washington

Amerikaans president Joe Biden heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski uitgenodigd voor een bezoek aan Washington, D.C. Met het bezoek wil het Witte Huis "de rotsvaste steun van de Verenigde Staten aan het Oekraïense volk onderstrepen". 

Die rotsvaste steun toont de laatste weken namelijk verschillende barsten. Enkele weken geleden blokkeerden de Republikeinen in de Senaat nog een financieringspakket van 55 miljard euro aan militaire steun voor Oekraïne. Zolang Biden geen strengere maatregelen neemt om immigratie een halt toe te roepen, willen de Republikeinen in het Congres geen enkel pakket aan Oekraïne goedkeuren.

BEKIJK - Zelenski is wanhopig op zoek naar geld:

Videospeler inladen...

Biden gaf eerder al aan dat hij bereid is om "aanzienlijke toegevingen" te doen in zijn grensbeleid, maar beschuldigde de Republikeinen tegelijk van te weinig bereidheid tot onderhandelingen. "De Republikeinen denken dat ze alles kunnen krijgen wat ze willen zonder enig compromis tussen beide partijen", reageerde de Amerikaanse president. "Dat is niet het antwoord op deze impasse."

Onzekere toekomst

Nu ook de financiële steun uit de Verenigde Staten onzeker is, wordt Oekraïne steeds afhankelijker van Europa. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba dringt aan op actie. "Ik kan mij de verwoestende gevolgen niet voorstellen als de Europese Raad er niet in slaagt een besluit te nemen", zei de minister voor een bijeenkomst met zijn EU-collega's. "Wij hebben ons deel van het werk gedaan. We verwachten dat de Europese Unie haar deel doet!", benadrukte hij.

De houding van Orbán zorgt voor onenigheid binnen de Europese Unie, want veel andere lidstaten blijven wel als één man achter Oekraïne staan. “Ik hoop dat de eenheid van de Europese Unie niet zal worden verbroken. Dit is niet het moment om onze steun aan Oekraïne te verzwakken”, verklaarde het hoofd van de Europese diplomatie Josep Borrell.

Meest gelezen