© Nathan Dobbelaere

Joost Klein gaat voor Nederland naar het Eurovisiesongfestival

Joost Klein gaat voor Nederland naar het Eurovisiesongfestival. Dat heeft zender AVROTROS vanochtend bekendgemaakt. Hij werd via een interne selectie uit meer dan 600 artiesten gekozen. "Aan het eind van de rit gaan jullie trots zijn", belooft hij. "Hoe dan ook. Trust the process." 

De artiest uit Friesland maakte er geen geheim van dat hij Nederland dolgraag wilde vertegenwoordigen. "In mijn hart, nieren en DNA zit Eurovisie", zei hij daarover. "Ik maak Songfestivalmuziek, dat is geen grap!"

Toen hij onlangs deelnam aan de populaire quiz "De slimste mens ter wereld" zei hij ook dat zijn "hotelkamer in Zweden al geboekt was". 

De energieke stijl van de 26-jarige Klein combineert "elementen uit de popmuziek met happy hardcore en poppunk", schrijft Eurovision.tv.

Ook in ons land is hij razend populair. Hij was zowel in 2019 als 2022 en 2023 een van de smaakmakers op Pukkelpop en eind vorige maand trad hij nog op in een uitverkochte Lotto Arena in Antwerpen. Hij is bekend van songs als "Florida 2009", "Wachtmuziek" en "Friesenjung".

BEKIJK - Zo reageert Joost op de aankondiging dat hij naar het Songfestival mag:

"Aan het einde van de rit gaan jullie trots zijn. Hoe dan ook. Trust the process", belooft hij vriend en vijand in het filmpje op Instagram.  

"Deelnemen aan het Eurovisiesongfestival is een droom die uitkomt. Ik keek er altijd samen met mijn ouders naar, gekluisterd aan het scherm, jaar na jaar. Het is een eer om Nederland te vertegenwoordigen en ik ben vastbesloten om alles te geven voor het best mogelijke resultaat."

Klein voerde volop campagne via zijn sociale media. Hij werd ook gesteund via een petitie van de Nederlandse radiozender 3FM. 

"Vertrouwde mix van feest en nostalgie"

Met welk lied hij zal deelnemen, wordt later bekendgemaakt, maar volgens de Nederlandse jury heeft het alvast "voldoende internationaal hitpotentieel".

"In het nummer hoor je zijn vertrouwde mix van feest en nostalgie", legt Twan van de Nieuwenhuijzen, voorzitter van de selectiecommissie, uit bij Eurovision.tv.

"Wij denken dat Joost met zijn enorme creativiteit op geheel originele wijze een geweldige show kan neerzetten en dat Nederland en Europa een positieve verrassing te wachten staat. We kijken er erg naar uit om met hem samen te werken."

In de selectiecommissie zaten ook de muzikanten Jacqueline Govaert (bekend van de band Krezip) en Jaap Reesema.

BEKIJK - Hier ken je Joost Klein mogelijk van:

Videospeler inladen...

Joost Klein is de opvolger van het duo Mia Nicolai en Dion Cooper. Zij haalden vorig jaar met hun liedje "Burning daylight" de finale van de liedjeswedstrijd niet. België wordt vertegenwoordigd door de Brusselse zanger Mustii. 

Het Eurovisiesongfestival vindt volgend jaar plaats op 7, 9 en 11 mei in Malmö nadat de Zweedse Loreen dit jaar won met het nummer "Tattoo". 

Meest gelezen