© fvv

Koning Filip geeft zich bloot in nieuwe docu: “Pas als koning kon ik mezelf zijn”

Koning Filip zoals je hem nog nooit gezien hebt: dat belooft de nieuwe documentaire Filip, een jaar met de koning der Belgen, die binnenkort te zien is op de VRT en RTBF. Regisseur Nicolas Delvaulx mocht Filip anderhalf jaar volgen voor de docu, die gemaakt is naar aanleiding van zijn tiende verjaardag op de troon.

mts
Bron: VRT, RTBF

Volgens de RTBF spreekt koning Filip in de documentaire ongedwongen en vrijuit, zoals geen van zijn voorgangers ooit gedaan heeft. De documakers volgen de vorst in zijn professionele leven, tijdens activiteiten, ontmoetingen en buitenlandse reizen, en bieden een inkijk in zijn dagelijkse leven. Onder meer zijn ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski komt aan bod, net als die met de overstromingsslachtoffers in de provincie Luik en zijn staatsbezoeken aan Congo en Griekenland.

De “grote nieuwigheid” aan de documentaire is dat de koning zélf vertelt over zijn werk en leven. In de loop der maanden gaf Filip een tiental interviews van zowat een uur, die zijn opgenomen met een mobiele telefoon. Die opnames waren bedoeld als geheugensteuntje, maar uiteindelijk gaf de koning toestemming om de geluidsfragmenten te gebruiken in de montage, om een zo authentiek mogelijk beeld te scheppen.

Filip spreekt zo over zijn koningschap, dat hij omschrijft “als een huwelijk” met ons land en zijn medeburgers, over zijn voorgangers, in het bijzonder Koning Boudewijn, en zijn gezin. Hij vertelt dat hij nooit kan ontsnappen aan een zekere eenzaamheid en afstand, die volgens hem eigen is aan het koningschap. En hij spreekt over zijn moeilijke jeugd en zijn omgang met zijn ‘lot’ als toekomstige vorst. “Of ik daar vrede mee had? Ik keek veel rond, observeerde, maar erg sociaal was ik niet. In die periode was ik niet beschikbaar, of open. Dat is pas veel later gekomen. Eigenlijk pas op het moment dat ik koning geworden ben.”

Politieke uitspraken hoeven we kennelijk niet te verwachten in Filip, een jaar met de koning der Belgen, wel een beter inzicht in Filips rol van koning. De documentaire is op vrijdag 15 december te zien om 20.15 uur op La Une en op maandag 18 december 20.55 uur op VRT 1.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer