Direct naar artikelinhoud
OverzichtKoken met De Morgen

Van een margherita tot de controversiële pizza hawaï: 7 pizzarecepten om duimen en vingers bij af te likken

Van een margherita tot de controversiële pizza hawaï: 7 pizzarecepten om duimen en vingers bij af te likken
Beeld DM

Pizzadeeg is het perfecte canvas om je innerlijke Pollock volledig op los te laten gaan. Maar voor je kleuren met smaken naar hartenlust gaat combineren, tipt Koken met De Morgen zeven lekkere smaakpaletten ter inspiratie.

1. Napolitaanse pizza met ricotta, courgette, aardappel en basilicumolie

Deze variant met courgette, aardappel en basilicumolie is gemaakt met de Napolitaanse deegstijl: licht en luchtig, maar met chewy korst vol karakter. Het is een nat en plakkerig deeg met een hoge vochtigheidsgraad. Toegegeven, niet de meest evidente variant om mee te werken (gebruik voldoende bloem wanneer je de pizza vormt), wel het lekkerste. Geef het een kans en onthoud: oefening baart kunst. Maar uiteraard is deze pizza ook lekker met kant-en-klaar pizzadeeg.

Aan de slag.

Napolitaanse pizza met ricotta, courgette, aardappel en basilicumolie.Beeld Amber Vanbossel

2. Saladepizza met witte bonen en Parmezaanse kaas

Deze pizza bestaat uit een berg felgekleurde groenten en bonen op een knapperige Parmezaanse korst. Het kost wat geduld om het deeg zeer dun uit te rollen, maar het resultaat is een pittige korst die lijkt op die van de pizza tonda die zeer populair is in Rome. De salade bestaat uit rucola, witte bonen en ingelegde peperoncino (chillipepers), eenvoudig afgewerkt met olijfolie en de pekel van de pepers.

Aan de slag.

Saladepizza met witte bonen en Parmezaanse kaas.Beeld Bryan Gardner/The New York Times

3. Pizza margherita

Pizza margherita heeft een dunne korst en is eenvoudig versierd met de kleuren van de Italiaanse vlag: groen door de basilicum, wit door de mozzarella en rood door de tomatensaus. De tomatensaus is eenvoudig te maken door tomaten uit blik, een scheutje olijfolie en een snuifje zout met elkaar te vermengen.

Aan de slag.

Pizza margherita.Beeld Melina Hammer/The New York Times

4. Pizza met geroosterde pompoen, salie en limoen

Moet het snel gaan? Ook voor dit recept kan je een kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken. We gaan los met de toppings en combineren limoen, salie en pompoen.

Aan de slag.

Pizza met geroosterde pompoen, salie en limoen.Beeld Hannes Vandenbroucke

5. Aardappel-roggepizza met rozemarijn en lardo

Probeer zeker eens dit recept voor aardappel-roggepizza uit het kookboek Vet van Bas Robben. De combinatie van dungesneden lardo en fijne pancetta geven het recept extra cachet.

Aan de slag.

Aardappel-roggepizza met rozemarijn en lardo.Beeld Vet, Bas Robben / Good Cook

6. Pizza Hawaï

Geen enkele pizza die meer controverse veroorzaakt dan de pizza Hawaï. Maar eerlijk, wie kan het nu niet smaken? Een leuk weetje: deze pizza is naar verluidt vernoemd naar een merk van ingeblikt fruit, Hawaiian Pineapple Co. Sam Panopoulos, een Griekse immigrant in Canada, gebruikte dat fruit om de verrukkelijke combinatie te maken in 1962. In dit recept wordt ananas uit blik vervangen door vers fruit en worden blokjes ham gebruikt, idealiter restjes van een braadstuk met bot, wat zorgt voor sappiger vlees en een intensere smaak van ananas.

Aan de slag.

Pizza Hawaï.Beeld NYT

7. Pizza bianca met spinazie en salsiccia

Dit recept bewijst opnieuw dat kant-en-klaar niet altijd des duivels is. Het kan een interessant hulpmiddel zijn voor een haalbare maaltijd. Zoals deze heerlijke pizza bianca, gemaakt met pizzadeeg uit de supermarkt. We bestrooien het canvas met spinazie, mozarella en Italiaanse salciccia (of andere worst).

Aan de slag.

Pizza bianca met spinazie en salsiccia.Beeld Hannes Vandenbroucke