Beeld: Telegram

"Begin van het einde": premier Netanyahu beweert dat tientallen Hamasstrijders de wapens neerleggen

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben tientallen Hamasstrijders de wapens neergelegd en zichzelf overgegeven. "Dit is het begin van het einde", zegt Netanyahu. Hamas ontkent de beweringen. Volgens de organisatie zijn de beelden in scène gezet en gaat het om gewone burgers. "Geen enkele gijzelaar zal vrijgelaten worden, zolang Israël niet instemt met een nieuwe gevangenenruil", klinkt het nog.

Volgens premier Netanyahu en de Israëlische legertop verloopt het grondoffensief in Gaza voorlopig erg goed. In Khan Younis, een grote stad in het zuiden van Gaza, hebben tanks een belangrijke verkeersader bereikt en bombarderen vliegtuigen onophoudelijk het westen van de stad. Israël beweert dat verschillende Hamas-kopstukken zich schuilhouden in delen van de stad.

Het begin van het einde?

Ook in het noorden van Gaza boekt het Israëlische leger naar eigen zeggen vooruitgang. Volgens een voormalige Israëlische legerbaas zal het niet lang meer duren voordat het Israëlische leger het volledige noorden onder controle heeft. De Israëlische premier Netanyahu beweert ook dat tientallen Hamasstrijders in het noorden de wapens hebben neergelegd.

Het is voorbij. Sterf niet voor Hamas. Geef je over. Nu!

Benjamin Netanyahu, premier van Israël

"De laatste dagen hebben tientallen Hamasterroristen zich aan onze troepen overgegeven", vertelt hij in een televisietoespraak. "Ze hebben hun wapens neergelegd en zich overgeleverd aan onze dappere troepen. Het zal nog even duren, de oorlog woedt op volle kracht, maar dit is het begin van het einde van Hamas. Aan de Hamasterroristen wil ik dit zeggen: "Het is voorbij. Sterf niet voor Sinwar (de Hamas-topman, red.). Geef je over, nu.""

BEKIJK - Op sociale media circuleren beelden van de vermoedelijke overgave:

Videospeler inladen...

De Israëlische autoriteiten zelf hebben nog niet direct gereageerd op de beelden. Wel zeggen ze dat het uitkleden van Hamasstrijders soms noodzakelijk is. "Het is vaak nodig dat terreurverdachten hun kleding afgeven, zodat hun kleding kan worden doorzocht en om ervoor te zorgen dat ze geen explosieve vesten of ander wapentuig verbergen", aldus het IDF.

Hamas strijdvaardig

Hamas ontkent dat tientallen strijders de wapens zouden hebben neergelegd. De organisatie beweert dat op de beelden van Israël geen Hamasstrijders, maar wel gewone burgers te zien zijn. Als reactie heeft Hamas gedreigd dat geen enkele gijzelaar Gaza nog levend zal verlaten als Israël niet akkoord gaat met een nieuwe gevangenenruil. Op dit moment zouden nog zo'n 138 Israëlische gegijzelden vastgehouden worden door Hamas.

Qatar probeert beide partijen nog steeds rond de tafel te krijgen om te onderhandelen over een nieuwe gevechtspauze, maar die gesprekken verlopen moeizaam. Onderhandelaars schatten de kans steeds kleiner in dat er een nieuwe pauze komt, maar blijven naar eigen zeggen druk uitvoeren op beide partijen.

Morgen vindt er ook noodbijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plaats om de situatie in Gaza te bespreken. Vorige week vrijdag kwam de Veiligheidsraad al bijeen. Bijna alle deelnemende landen stemden toen voor een staakt-het-vuren, maar de resolutie werd gevetood door de Verenigde Staten.

Volgens het nieuwsagentschap AFP - dat inkijk kreeg in het document - werd er opgeroepen tot een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren en een onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden. 

Hamas viel negen weken geleden Israël aan. Volgens het Israëlische leger werden daarbij 1.200 mensen gedood en werden 240 gegijzelden gevangengenomen. Tijdens de gevechtspauze werden 110 gegijzelden vrijgelaten.

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft gezegd dat Israël ongeveer 18.000 mensen heeft gedood in zijn vergeldingscampagne.

Meest gelezen