© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

OPROEP. Bushalte geschrapt of langer onderweg? Wat betekent hervorming De Lijn voor jou?

Hasselt -

Op 6 januari gaat de tweede fase in van de hervorming van het openbaar vervoer in Vlaanderen. In Limburg worden 516 bushaltes geschrapt. Wij willen graag weten wat dat in de praktijk voor jou betekent.

Hoewel N-VA, Open Vld en cd&v de hervorming vanuit de Vlaamse regering goedkeurden en verdedigden, klinkt er vanuit cd&v nu toch openlijke kritiek. “Vooral de meest kwetsbare mensen in de samenleving zullen het grootste slachtoffer worden van deze hervorming”, vreest Vlaams Parlementslid Sofie Mertens (cd&v). Wij willen graag weten wat de hervorming van het openbaar vervoer in de praktijk voor jou betekent. Het nieuwe aanbod checken kan via de Hoppin routeplanner

Op 6 januari gaat Hoppin van start, de tweede en grootste fase van de hervorming van het openbaar vervoer in Vlaanderen. Hoppin is de vertaling van het zogenoemde decreet ‘Basisbereikbaarheid’, waarmee de Vlaamse regering De Lijn op een ander spoor wil zetten. Het oude aanbodgestuurde model wordt een vraaggestuurd model, waarmee De Lijn zijn bussen efficiënter wil inzetten, vooral waar er effectief vraag is naar openbaar vervoer.

Dat betekent dat er meer en snellere bussen zullen rijden op grote assen, tussen dorps- en stadskernen, maar dat tegelijkertijd ook geknipt wordt in de bediening van afgelegen dorpen en gehuchten. Het aantal haltes zal daardoor ook dalen. In heel Vlaanderen verdwijnen er ruim 3.200 of één op de zes opstapplaatsen. In Limburg gaat het om 516 geschrapte haltes, van 3.882 voor de hervorming tot 3.366 vanaf 6 januari. (tvd, jom)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer