File van 30 boten op Schelde door gezonken schip en berging blijft moeizaam verlopen: schip wordt ten vroegste vrijdag gelift

boot in twee.© Het Nieuwsblad

Gent / Merelbeke -

De berging van het gezonken binnenschip op de Schelde blijft moeizaam verlopen. Een dertigtal schepen zit ondertussen vast en het scheepverkeer is tot en met vrijdag ondertussen gestremd. “We doen alles om dit zo snel mogelijk op te lossen”, klinkt het bij de Vlaamse Waterweg.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Veel bekijks voor gezonken schip op de Schelde: gevaarte wordt leeggehaald, in de hoop dat het weer gaat drijven

Het incident deed zich zaterdagmiddag voor op een stuk van de Schelde tussen Merelbeke en De Pinte, vlak over de grens met Zwijnaarde. Twee opvarenden moesten van het schip gehaald worden en raakten niet gewond. Van een mazoutlek was echter geen sprake.

Dit weekend werd de brandstof uit het schip getankt en werd de lading, 1.200 kiezels, verwijderd. De Vlaamse Waterweg hoopte dat het schip daardoor zou beginnen drijven, maar dat lukte niet. “We doen nu de nodige voorbereidende werken om het schip te liften”, klinkt het.

Na het weghalen van de lading blijkt dat het schip onderaan gescheurd is en getild moet worden. Hiervoor zijn afzinkbare pontons nodig die momenteel in Antwerpen worden klaargemaakt. Zij zullen in de loop van donderdag in De Pinte aankomen.

Jaagpad afgesloten

“Naar inschatting van de bergingscoördinatie zal het schip vrijdag kunnen worden gelicht”, laat de Vlaamse Waterweg weten. “Wij dringen aan op een snelle berging en verlenen alle medewerking met de door de eigenaar van het schip aangestelde bergingsbedrijven.”

Een dertigtal boten liggen ondertussen aan te schuiven, maar het scheepverkeer blijft tot vrijdag alvast daar gestremd. Zolang de bergingswerken duren, is het jaagpad ook tussen het Vredespad en de Eggestraat in De Pinte afgesloten voor alle verkeer, inclusief fietsers en wandelaars.

LEES OOK. Binnenvaartschip breekt in twee en zinkt in de Schelde: twee opvarenden geëvacueerd, grote hoeveelheid kiezels in het water

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen