85-jarige André Joos uit Antwerpen is drievoudig Europees Kampioen zwemmen: "Aan iedereen, beweeg wat vaker"

André Joos uit Antwerpen is drievoudig Europees Zwemkampioen geworden in Portugal. Hij verpulverde ook het Belgisch record op de 50 meter rugslag. "Ik kan het iedereen aanraden om wat vaker te bewegen. De dokters hebben nog niet veel geld aan mij verdiend", zegt hij aan Radio2-reporter Margaux van de regio.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor "Goeiemorgen morgen!" op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

De 85-jarige André Joos uit Antwerpen is elke dag te vinden in het Olympisch zwemcentrum Wezenberg. "Alleen zondag is rustdag", zegt hij. "Sinds de opening in 1973 kom ik hier zes dagen per week. Als ik al mijn kilometers baantjes hier samen tel, heb ik al minstens de wereld rondgezwommen."

Drievoudig Europees kampioen

Vorige week zwom André drie Europese titels bij elkaar in Madeira in Portugal in de leeftijdscategorie van 85 tot 90 jaar. "Het geeft me een onbeschrijfelijk euforisch gevoel. Ik ben het meeste trots op de 50 meter rugslag. Daar heb ik het Belgisch record van de veteranen verpulverd met 50 seconden 38 honderdste. Dat is één meter per seconde", zegt hij. "Professionals zullen bevestigen dat dit enorm uniek is."

BEKIJK - "Ik heb mijn grote droom waargemaakt"

Videospeler inladen...

"Kom uit uw luie zetel"

"Met dit EK heb ik mijn absolute droom bereikt", zegt André. "Het competitieniveau ga ik stilaan afbouwen. Maar recreatief zwemmen blijf ik hoe dan ook doen. Elke dag 4 kilometer baantjes. Het is mijn passie."

André raadt het iedereen aan om wat vaker te bewegen. "Kijk naar mij, ik ben in topconditie. De dokters hebben nog niet veel geld aan mij verdiend", zegt hij. "Al is het maar een uurtje zwemmen of wandelen per dag. Kom allemaal uit die luie zetel en bouw discipline op. Daarmee bedoel ik niet alleen de oudere mensen, ook de jeugd!"

Meest gelezen