© BELGA

Jan Jambon wil dat Vlaanderen eigen ambitieuze rol speelt tijdens Belgisch EU-voorzitterschap

Vlaanderen is van plan nadrukkelijk een eigen rol te spelen tijdens het Belgische EU-voorzitterschap dat in januari van start gaat, en wil die rol ambitieus invullen. Dat heeft minister-president Jan Jambon maandag verklaard in Mechelen, waar hij de Vlaamse prioriteiten voor dat voorzitterschap kwam toelichten. Hij pleitte er onder meer voor de Europese staatssteunregels te herstellen.

mts
Bron: BELGA

Afgelopen vrijdag stelde premier Alexander De Croo de federale prioriteiten voor het voorzitterschap tijdens de eerste helft van 2024 voor, maandag was het de beurt aan minister-president Jambon om de Vlaamse richtsnoeren wereldkundig te maken. Jambon ziet geen risico op een kakofonie aan prioriteiten als alle gemeenschappen en gewesten met hun lijstje komen. “Wij blijven met onze prioriteiten perfect binnen onze bevoegdheden”, zegt hij.

De ambitie van Vlaanderen laat zich vertalen in het letterwoord ‘STER’. Dat staat voor ‘Slimme concurrentiekracht’,  ‘Twin transitie’, ‘Eenieder telt’ en ‘Reiken naar partners’. Jambon onderstreepte het belang van technologische ontwikkelingen om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, maar ook zijn geloof in die technologische revolutie. “Meer dan ooit willen we de innovatieve locomotief van Europa zijn”, luidde het. “Het EU-voorzitterschap komt daarvoor als geroepen.”

Niet alleen op het vlak van innovatie, maar ook daarbuiten ziet Jambon Vlaanderen een voortrekkersrol spelen. “We spelen in veel domeinen Champions League, alleen weten veel Vlamingen dat niet”, aldus Jambon. “Vaak schatten we onze eigen troefkaarten pas naar waarde als ze eerst over de grens waardering hebben gekregen.”

Zie ons doen

Het voorzitterschap is volgens de regeringsleider dan ook een uitgelezen kans voor Vlaanderen om met zijn troeven uit te pakken. “We willen tonen met welke concrete producten, diensten en verwezenlijkingen we tot ver buiten de grenzen het verschil maken en hoe we de Europese levensstijl impactvol beïnvloeden. Vlaanderen kijkt naar Europa, maar Europa kijkt ook naar Vlaanderen”, aldus Jambon. Dat sluit ook aan bij de slagzin van de publiekscampagne (“Zie ons doen”) die in de steigers staat.

Een van de rode draden die Jambon naar voren schuift, heeft betrekking op de concurrentiepositie. “Europa is een sterk handelsblok, maar we mogen ons niet uit elkaar laten spelen”, waarschuwde hij. Daarbij riep hij op de regels voor staatssteun te herstellen. Die werden tijdens de coronapandemie versoepeld, maar die versoepeling leidt nu tot een subsidierace tussen lidstaten, en bedreigt open economieën zoals Vlaanderen. “Onze zakken zijn niet zo diep als die van Duitsland.”

Europese identiteit

Jambon belooft ook van Cultuur, dat onder zijn bevoegdheid valt, een belangrijke focus te bieden. In mei ontvangt hij de Europese ministers van Cultuur en Jambon wil met hen een open debat starten over de rol die cultuur en erfgoed spelen in het Europese identiteitsverhaal. In april brengt hij dan weer een groep regeringsleiders van “sterke Europese regio’s” samen “om actieve partnerschappen te smeden en onze stem te laten horen rond de Europese beslissingstafels.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer