© eva

Plus ArtikelDierenverwaarlozing  

Tientallen ernstig verwaarloosde dieren in beslag genomen in Gellik

Lanaken -

In de Dorpsstraat in Gellik is maandagvoormiddag een geval van ernstige dierenverwaarlozing vastgesteld. De dieren leefden er in abominabele omstandigheden. Tientallen honden, kippen en konijnen zijn in verschillende Limburgse opvangcentra geplaatst.

Eddy Vandoren

Dat de achtertuin van het huis in de Dorpsstraat in Gellik één grote puinhoop is, was algemeen geweten in de buurt. De van op straat nauwelijks zichtbare stortplaats groeide met de dag want de bewoner - een aannemer van bouwwerken - verzamelde en bewaarde alles wat niet te heet of te zwaar was. Bovendien was hij het huis al jarenlang aan het verbouwen, maar dat schoot niet op. In die schrijnende omstandigheden leefde hij.

Tussen alle chaotisch verspreide rotzooi, troep, rommel, bouwpuin, hout en ander materiaal bevonden zich meerdere overwoekerde open kippenrennen, stalletjes en koterijen waarin de eigenaar dieren trachtte te houden. Vier honden verbleven er in de meest abominabele omstandigheden in donkere hokken waarin de indringende stank van hun eigen urine een leven haast onmogelijk maakten. In de aangrenzende open rennen krabden de haantjes en kippen in de modder op zoek naar enig voedsel en even verder kwaakten hongerige, beslijkte eenden naast onder het prut zittende konijnen. Een wild zwijn wentelde zich in de smurrie.

Gekend

“De man is gekend bij de politie en werd in het verleden al op de vingers getikt wegens verwaarlozing”, vertelt burgemeester Marino Keulen (Open Vld). “Hij zegt wel dat hij goede bedoelingen heeft maar de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Dit is iemand die hulp nodig heeft. De omstandigheden waarin hij leeft zijn mens- en dieronterend. De puinhoop is hem boven het hoofd gegroeid en vanuit de omgeving kwamen af en toe alarmerende signalen. Ook nu is dat gebeurd. Daarom is de politie samen met de Inspectie Dierenwelzijn vandaag ter plaatse afgestapt en samen hebben ze de dieren in beslag genomen en laten ophalen door diverse Limburgse dierenopvangcentra. Daar zullen ze in betere omstandigheden opgevangen en verzorgd worden. Tegen de man zal een pv opgesteld worden. Voor de begeleiding van hemzelf en zijn minderjarige dochter zullen we het OCMW inschakelen.”

Maatregelen

Bij de dienst Dierenwelzijn van het Vlaams departement Omgeving bevestigen ze dat een deel van de dieren in beslag genomen is. “Het gaat voornamelijk om konijnen, pluimvee en honden omdat de huisvesting en verzorging tekortschoten. De situatie van de overige dieren was minder ernstig. Hiervoor worden maatregelen opgelegd. De situatie zal verder opgevolgd worden”, zegt woordvoerder Ann Heylens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer