© atv

“Hoe konden onze duizend bezwaarschriften zomaar kwijt geraken?” Buurt op grens Deurne en Borgerhout spreekt van ‘grove fout’ na goedkeuring heraanleg

Deurne/Borgerhout -

De stad heeft haar vergunning beet voor de heraanleg van de Boekenberglei, Gitschotellei, Drakenhoflaan en de bouw van de omstreden keerlus voor De Lijn. Actiecomité Het Juiste Spoor reageert teleurgesteld maar is ook boos. Want er kwam aan het licht dat meer dan duizend bezwaarschriften zijn verdwenen en niet zijn meegenomen in de beoordeling.

Jan Stassijns

LEES OOK. Meer dan duizend mensen dienen opnieuw bezwaar in tegen keerlus in Deurne en Borgerhout

Wat is er gebeurd met de meer dan duizend papieren bezwaarschriften die buurtbewoners indienden tegen de komst van een keerlus? Het is dé vraag die de omwonenden van de Boekenberglei, Gitschotellei en Drakenhoflaan in Deurne en Borgerhout bezighoudt.

Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse overheid de omgevingsvergunning goed voor de heraanleg van die drie straten. Zo is ook het licht op groen gezet voor de bouw van de keerlus voor De Lijn.

Vanuit de buurt is er al jaren protest tegen het hele project. Het leidde tot meer dan tweeduizend bezwaarschriften na een eerste openbaar onderzoek, afgelopen zomer. Dit najaar werd een tweede openbaar onderzoek opgestart, na enkele kleine wijzingen in het oorspronkelijke ontwerp.

© Patrick De Roo

Buurtcomité Het Juiste Spoor trok opnieuw naar het Antwerpse stadhuis, in november, met 1258 papieren bezwaarschriften onder de arm. “Die overhandiging is geregistreerd en er zijn zelfs foto’s van”, zegt Lode Daelemans van Het Juiste Spoor. “Ik ben daar 100% zeker van, aangezien ik ze persoonlijk ben gaan afgeven. Bovenop die papieren bezwaarschriften lieten 245 mensen ons weten ook digitaal bezwaar in te dienen.”

Maar, zo lezen we in de vergunningsbesluit: na het tweede openbaar onderzoek zijn er 497 (172 digitale en 325 analoge) bezwaarschriften ontvangen.

“Dit is waar wij bang voor waren”, zegt Daelemans. “We dachten wel dat de stad met dat tweede openbaar onderzoek het aantal bezwaren probeerde te minimaliseren. Daarom dat we van alles kopieën hebben gemaakt. Maar dat ze zomaar zouden verdwijnen, hadden we niet gedacht. We hebben de stad om uitleg gevraagd, maar kregen nog geen antwoord.”

Lode Daelemans (rechts op de foto): “Dit is waar wij bang voor waren.”© rr

Het buurcomité overweegt nu beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “Sowieso is hier een grove fout gebeurd”, zegt Daelemans. “Niet alle bezwaarschriften zijn behandeld, wat betekent dat de vergunning sowieso niet toegekend mocht worden. Daarnaast blijven onze inhoudelijke bezwaren overeind. Van alle bezwaren die de buurt heeft ingediend en die wel zijn behandeld, is er geen enkel element aanvaard. Dat laat ook een wrange nasmaak achter.”

“Menselijke fout”

Schepen van Ruimtelijke Ordening, Annick De Ridder (N-VA) heeft de situatie laten nakijken. De bezwaarschriften zijn wel degelijk fysiek aan de stedelijke dienst vergunningen bezorgd in een doos. Ze zijn er ook allemaal digitaal verwerkt.

“Maar door een menselijke fout van de administratie zijn deze bewaren daarna niet aan het Departement Omgeving bezorgd om verwerkt te worden in de vergunningsbeslissing”, zegt De Ridder. “De stedelijke dienst doet haar uiterste best om de enorme veelheid aan taken zo goed en zo snel mogelijk te verwerken, maar dit soort fouten betreur ik ten zeerste. We nemen dit dan ook verder op met de betrokken dienst en nemen tegelijkertijd contact op met de vergunningverlenende overheid om te bekijken hoe dit dossier op een correcte manier kan doorgestart worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV