Aleksej Navalny
AFP or licensors

Waar is Aleksej Navalny? Belangrijkste oppositieleider van Rusland is al 6 dagen spoorloos

In Rusland is oppositieleider Aleksej Navalny al zes dagen spoorloos. Hij zit een lange celstraf uit in een werkkamp, maar volgens zijn medewerkers staat hij daar niet langer geregistreerd. Volgens hen is het geen toeval dat hij is verdwenen. "Dit is 100 procent directe controle uit het Kremlin."

Kira Yarmysh, de woordvoerder van Aleksej Navalny, zegt dat ze hem al zes dagen niet meer kan bereiken. De belangrijkste oppositieleider van Rusland zit een celstraf van 19 jaar uit in het werkkamp Melekhovo. Officieren hebben Yarmysh gezegd dat hij daar niet langer geregistreerd staat. 

"Geen toeval"

Medewerkers van Navalny dachten dat hij misschien naar een strikt bewaakte gevangenis was overgebracht, nadat zijn straf afgelopen zomer was verlengd. Dat bleek niet te kloppen en intussen hebben ze al 6 dagen niets meer van hem gehoord. Zijn medewerkers geloven dat zijn verdwijning gelinkt is aan zijn recente uitspraken over de presidentsverkiezingen die eraan zitten te komen.

"Dit is 0 procent toeval en 100 procent directe politieke controle vanuit het Kremlin", vertelt zijn medewerker Leonid Volkov. "Het is voor Vladimir Poetin geen geheim wie zijn voornaamste tegenstander is deze verkiezingen."

Afwezig tijdens proces

Normaal moest Navalny de afgelopen dagen ook aanwezig zijn tijdens een rechtszaak die tegen hem loopt. Er zou dan vanuit de gevangenis een videoverbinding met de rechtbank opgezet worden, maar dat lukte niet. "Om technische redenen" die te maken hebben met de elektriciteit, beweerden de autoriteiten van het werkkamp waar hij vastzat.

Dat trekken de medewerkers nu in twijfel. "Die videoverbinding is eigenlijk de enige manier om een teken van leven te krijgen van Navalny", zegt correspondent Olaf Koens aan RTL nieuws. "Die claims over niet-werkende elektriciteit zijn niet bepaald geloofwaardig. We weten bovendien dat het slecht gaat met Navalny. We hebben al zes dagen lang niets van hem vernomen en dat terwijl hij medische zorg nodig heeft. Hij krijgt die slechts beperkt."

Wie is Aleksej Navalny?

  • Russische politicus, advocaat en anticorruptieactivist.
  • Bekend om zijn scherpe kritiek op president Vladimir Poetin en de heersende elite in Rusland.
  • In 2013 en 2018 probeerde hij zich kandidaat te stellen voor de Russische presidentsverkiezingen, maar werd niet toegelaten.
  • Werd herhaaldelijk gearresteerd en gevangengezet vanwege zijn activisme en politieke betrokkenheid.
  • Overleefde in augustus 2020 een vergiftigingspoging waarvan hij de Russische overheid beschuldigde. Keerde terug naar Rusland in januari 2021 en werd onmiddellijk gearresteerd.
  • In 2021 werd Navalny veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Het jaar daarna nog eens tot 9 jaar cel, samen goed voor een straf van meer dan 11 jaar. Dit jaar kwam daar nog een straf van 19 jaar bovenop.

Poetin kondigde eerder deze week aan dat hij zich opnieuw zal kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen in 2024. Die mededeling kwam niet als een verrassing. De kans is bovendien erg groot dat Poetin het opnieuw zal halen.

Er zijn in Rusland zo goed als geen oppositiepartijen en belangrijke oppositieleiders zoals Navalny zitten opgesloten of zijn dood. Mogelijk heeft zijn verdwijning iets te maken met de kandidatuur van Poetin en zag hij Navalny nog steeds als een bedreiging.

Meest gelezen