Poelaertplein
pbombaert@skynet.be

Politiemensen betogen in Brussel uit steun met veroordeelde collega's

Enkele honderden politiemensen hebben op het Poelaertplein in Brussel een betoging gehouden tegenover het justitiepaleis. Met hun actie wilden de agenten hun steun betuigen aan de drie politiemensen die vorige week door de Brusselse politierechtbank veroordeeld werden voor hun aandeel in een dodelijk ongeval in 2017. Twee jonge mensen waren toen om het leven gekomen bij een politieachtervolging.

Het ongeval gebeurde op 9 mei 2017 rond 21.30 uur aan de Louizalaan in Brussel. Een politiepatrouille had kort ervoor een motorrijder opgemerkt die te snel reed, de richtingaanwijzer niet gebruikte, en niet de juiste schoenen droeg. De motorrijder weigerde ook te stoppen toen de politie dat beval, waarna een achtervolging begon.

Een andere politieagent besloot zijn collega's te helpen en plaatste zich schuin op de rechterrijstrook bij de uitgang van de Baljuwtunnel, ter hoogte van de Louizalaan. De motorrijder, die met hoge snelheid aankwam, kon het busje niet meer ontwijken en botste op het voertuig. De 24-jarige motorrijder was op slag dood. Zijn passagier en 20-jarige vriendin raakte zwaargewond en overleed later die nacht in het ziekenhuis.

Vorige week dinsdag werden de drie politieagenten die rechtstreeks bij het ongeval betrokken waren, door de politierechtbank schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag door gebrek aan vooruitziendheid. Zij kregen gevangenisstraffen van 5, 8 en 10 maanden opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk.

De agenten die vandaag voor het justitiepaleis betoogden, zijn het helemaal oneens met dat vonnis, en spreken van een kaakslag.

"Wij zijn politiemensen, geen criminelen", klinkt het. "Justitie is blijkbaar van mening dat die jonge mensen overleden zijn omdat de politie hen wilde controleren. Het was voor iedereen blijkbaar beter geweest als we hen hadden laten lopen. We nemen er akte van dat justitie ons helemaal niet meer steunt, en vanaf nu zullen we dus geen criminelen meer achtervolgen."

Meest gelezen