© Getty Images

Prins Harry verliest smaadzaak en moet tabloid 50.000 euro betalen

De Britse prins Harry is maandag veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 48.000 pond (zo’n 56.000 euro) aan de Britse tabloid Mail on Sunday. De prins verloor een smaadzaak die hij tegen de krant had aangespannen en moet de kosten die de krant maakte voor het proces vergoeden.

wver
Bron: BELGA

De jongste zoon van koning Charles heeft heel wat processen lopen tegen Britse kranten. Het proces tegen Mail on Sunday ging over het terugschroeven van zijn politiebescherming als hij in het Verenigd Koninkrijk verblijft. Het artikel werd gepubliceerd in februari 2022 en zou Harry ervan beschuldigen te hebben gelogen en te hebben geprobeerd om geheim te houden dat zijn beveiliging was teruggeschroefd. 

Nadat het verzoek van de hertog van Sussex om Mail on Sunday schuldig te bevinden vrijdag al door de rechter werd afgewezen, kreeg Harry zelf maandag de verplichting om de krant 48.000 pond te betalen als vergoeding voor de gemaakte kosten.

Omdat Harry en zijn vrouw Meghan Markle de koninklijke familie en het Verenigd Koninkrijk hebben verlaten, hebben zij niet langer recht op politiebescherming ten koste van de Britse belastingbetaler. De zoon van de koning had daarop voorgesteld om extra politiebescherming te krijgen en zelf in te staan voor deze kosten, maar dat verzoek werd in mei laatstleden nog afgewezen.

Vorige week werd een tweede zaak gepleit waarin Harry een systematische gestructureerde beveiliging vraagt telkens hij in het Verenigd Koninkrijk is. Hij richt zich daarin tegen de minister van Binnenlandse Zaken die in februari 2020 besliste de beveiliging slechts keer op keer te beoordelen en niet op systematische wijze. De pleidooien duurden drie dagen. De rechtbank heeft de zaak nu in beraad genomen.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer