Archiefbeeld
Olivier Matthys

Vliegtuig met bijna 140 Belgen en rechthebbenden uit Gaza geland in België

Bijna 140 Belgen en rechthebbenden die zich in Gaza bevonden, onder hen veel kinderen, zijn ondertussen veilig aangekomen op de luchthaven van Melsbroek. Na de landing worden ze met bussen naar het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek gebracht voor een medische check-up. 

Het toestel met de bijna 140 Belgen en rechthebbenden is rond 21.30 uur geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. Ondertussen werden de bijna 140 Belgen en rechthebbenden, waaronder opvallend veel vrouwen en kinderen, in bussen overgebracht naar het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek. 

Er verblijven nu nog zo'n 110 landgenoten en rechthebbenden in Gaza. "We zetten ons volledig in voor diegenen die nog ter plaatse zijn", benadrukt de minister.

BEKIJK - De eerste mensen worden met een bus vervoerd naar een militair ziekenhuis voor een medische check-up:

Videospeler inladen...

Om buitenlanders uit het gebied weg te krijgen, moest een lijst met namen worden overgemaakt aan de Israëlische en Egyptische autoriteiten. "Zo’n 110 mensen hebben zich aangemeld, maar dat cijfer blijft schommelen", klinkt het bij kabinet van Lahbib. "De kans bestaat dat er nog mensen zich zullen aanmelden."  

Wanneer zij Gaza kunnen verlaten, blijft koffiedik kijken. "Alles hangt af van de autoriteiten daar. De lijsten liggen bij hen. Zij moeten die enkel nog goedkeuren."  

270 mensen uit Gaza, nog minstens 110 op de lijst

Het is de derde keer dat Belgen en rechthebbenden Gaza hebben kunnen verlaten. Op 5 november werden ongeveer 50 Belgen en rechthebbenden overgevlogen naar Eindhoven met een Nederlands vliegtuig. Ze werden toen met een bus naar Brussel gebracht waar ze herenigd werden met hun familie en naasten.  

Eind deze maand konden zo'n 80 Belgen en rechthebbenden Gaza verlaten. Ze hadden de Gazastrook verlaten via de grensovergang in Rafah, aan de grens van Egypte.  

Wie mag geëvacueerd worden uit Gaza?

Volgens de website van de Vlaamse overheid kunnen de volgende personen die momenteel in Gaza vastzitten, zich laten registreren op de evacuatielijst. 

  • Belgen
  • Personen die door België het statuut van staatloze of vluchteling toegekend kregen
  • Burgers van de Europese Unie die niet worden vertegenwoordigd door hun eigen lidstaat

Meest gelezen