Mark Vangheluwe getuigde over het seksueel misbruik door zijn oom bisschop Roger Vangheluwe.
© VRT

"Godvergeten" én "Boris" winnen Ha! van Humo in "uitzonderlijk televisiejaar"

De documentairereeks "Godvergeten" van VRT Canvas én de reeks "Boris" van Play4 hebben de Ha! van Humo gewonnen. Het is uitzonderlijk dat het tijdschrift twee televisieprogramma's bekroont. Beide productieploegen hebben een trofee gekregen en 2.500 euro. 

De Ha! van Humo bekroont jaarlijks het beste televisieprogramma volgens het tijdschrift. Maar dit jaar was het blijkbaar moeilijker kiezen dan anders. "Uit een sowieso al met klasse, vernuft, humor, ontroering en dwingende maatschappelijke urgentie volgestouwde longlist hengelde de redactie twee programma’s naar boven die ze na rijp beraad niet met elkaar in de weegschaal wilde leggen", klinkt het. 

Daarom delen de Canvas-reeks "Godvergeten" en het Play4-programma "Boris" dit jaar de mediaprijs. 

In de vierdelige Canvas-reeks "Godvergeten" deden slachtoffers hun verhaal over seksueel misbruik door katholieke priesters, paters en bisschoppen in Vlaanderen. De docureeks toonde de overrompelende veelheid van het misbruik en ontrafelde de mechanismen waarmee slachtoffers en hun geliefden geïntimideerd werden.

De zakdoek, de kotsemmer en de pauzeknop waren onmisbare attributen bij het bekijken van "Godvergeten"

Humo

"Al die de keel dichtsnoerende biografieën, jarenlang in het verborgene van nachtmerries en zwarte herinneringen opgesloten, welden op, en samen vormden ze een geschiedenis die móést verteld worden", zegt Humo over "Godvergeten". "Maar hier geen loutering: elk van die levens zat vast in een wolfsklem. De zakdoek, de kotsemmer en de pauzeknop waren onmisbare attributen bij het bekijken van "Godvergeten"."

De reeks leidde opnieuw tot veel maatschappelijke verontwaardiging en zelfs tot een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik binnen de Kerk. 

In "Boris" reisden Jeroom Snelders, Jonas Geirnaert en Bockie De Repper naar Canada met de urne met de as van de broer van Jeroom. Boris overleed in 1997 op zijn 24e aan kanker. "In verhalen en getuigenissen werd de herinnering aan Boris teder beademd, tot er een broer en een zoon en een vriend mee op reis was", aldus Humo.

Een troostende duik in het stilstaand water dat rouw heet 

Humo over "Boris"

"Ondertussen vergaten de drie ook niet om aan hun droogkomische roadmovie te sleutelen. Zo werd "Boris" een volstrekt uniek document waarin verdriet en humor elkaars vlooien kregen, en misschien nog het meest van al een troostende duik in het stilstaand water dat rouw heet – wie ooit al de smaak van verlies niet weggekruid kreeg, zat dankbaar toe te kijken."

BEKIJK - De trailer van "Boris":

De productieploegen van "Boris" en "Godvergeten" namen de Ha! van Humo gisteravond in ontvangst in zaal Kavka in Antwerpen. Ze mochten elk naar huis met een trofee en een cheque ter waarde van 2.500 euro.

Meest gelezen