Navigatie-apps waarschuwen nu ook voor spookrijders, al doen Google Maps en Waze voorlopig niet mee

Bestuurders die zich in de buurt van een spookrijder bevinden, zullen een persoonlijke waarschuwing krijgen via de navigatie-apps in de auto. Dat hebben Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en van Innovatie Jo Brouns vandaag aangekondigd. Door gebruik te maken van de exacte locatie krijgt niet iedereen meer een waarschuwing. Zo worden bestuurders niet nodeloos afgeleid

Elk jaar telt de Federale politie 350 tot 400 spookrijders op de Belgische autosnelwegen. Met het nieuwe realtime-detectiesysteem wil de Vlaamse overheid de kans op aanrijdingen tussen automobilisten en spookrijders verkleinen. 

Op basis van locatie

Het nieuwe systeem werkt op basis van locatie. Nu krijgen bestuurders al via het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwingen voor spookrijders. Dat gebeurt via de radio of notificaties op de ingebouwde navigatiesystemen van auto's.

Maar daar komt u dus een nieuwe manier bij. Bestuurders gaan nu via hun navigatie-app waarschuwen kunnen ontvangen. En doordat de app precies weet waar je je bevindt, zal je enkel nog waarschuwingen krijgen voor spookrijders die in jouw omgeving rijden. Zo wordt vermeden dat andere bestuurders, die niet in de buurt zijn, nodeloos afgeleid worden.

BEKIJK - VRT NWS test de nieuwe app uit: ("Het journaal" 12/12/2023)

Videospeler inladen...

Nog niet voor alle apps

De technologie is ontwikkeld door technologiebedrijf Bosch en past binnen het Mobilidata-programma van de Vlaamse overheid en imec. Vlaanderen is de eerste regio wereldwijd die de digitale waarschuwingen over spookrijders integreert in haar verkeersinformatiekanalen

Toch is er ook een kanttekening. Er wordt op dit moment al samengewerkt met apps als Flitsmeister, Ndrive en Sway. De gesprekken met marktleiders Google Maps en Waze lopen nog. Wie die apps gebruikt, krijgt op dit moment dus nog geen waarschuwing wanneer een spookrijder in de buurt is.

Meest gelezen