Nieuwjaarsfeest

Gentse politie zet camera’s in tegen vuurwerkvandalen

Vuurwerk in Gent.© Steven Hendrix

Drie pleinen in Gent worden op oudejaarsavond onder camerabewaking geplaatst. De Gentse politie wil dit jaar streng optreden tegen vuurwerkvandalen.

Bert Staes

De nacht van oud naar nieuw wordt elk jaar woeliger in Gent. Tussen middernacht en 1 uur mag je weliswaar vuurwerk afschieten in de stad, maar de jongste jaren is al gebleken dat het zeker niet bij het onschuldig laten knallen van wat vuurpijlen blijft. De politie moest vorige oudejaarsnacht 24 personen oppakken.

Die nacht werden drie bushokjes vernield met zware vuurwerkbommen en werden vuurpijlen naar het hoofd van brandweerlieden geschoten. Elk jaar lijken de incidenten ernstiger te worden. De Gentse politie heeft daarom besloten dit jaar veel strenger op te treden.

Korpschef Filip Rasschaert heeft aan de gemeenteraad gevraagd om op vier plaatsen camera’s te mogen plaatsen. De politie mag dat in Gent niet op eigen houtje beslissen, maar moet toestemming vragen aan de gemeenteraad. De locaties moeten ook worden bekendgemaakt.

Concreet wil de politie op oudejaarsavond drie pleinen onder camerabewaking zetten: het Ledebergplein, het Edmond Van Beverenplein en het Witte Kaproenenplein (in de wijk Rabot). Op alle drie die pleinen deden zich vorig jaar incidenten voor met vuurwerk. Ook het politiekantoor in Nieuw Gent, op het Rerum Novarumplein, wordt op oudejaarsavond voorzien van twee camera’s. ‘Op basis van de evaluatie van vorig jaar bestaat een reële kans op vandalisme en vernielingen door opzettelijke brandstichting rond het politiecommissariaat’, staat te lezen in documenten voor de gemeenteraad.

Zonder geluid

De camera’s zullen geen geluid opnemen. De beelden mogen worden gebruikt om de situatie in de gaten te houden vanop afstand en voor de identificatie van mensen die de openbare orde verstoren. De gemeenteraad moet daarvoor wel zijn goedkeuring nog geven.

De regels voor het bezit van vuurwerk zijn dit jaar strenger geworden. Sinds 15 oktober kan het louter dragen van vuurpijlen je in Gent al op een boete van 350 euro komen te staan, tenminste tussen 18 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. Wie in die periode met vuurwerk of bommetjes op zak betrapt wordt door de politie, kan worden beboet. Alleen op oudejaarsavond tussen middernacht en 1 uur is gewoon vuurwerk toegelaten.