Louis Tobback, Mieke Vogels en Jan Peumans maken onder meer een comeback.© Vertommen/Debrock/ Van de Velde

Ondanks ‘focus op vernieuwing’ halen partijen allemaal ‘oude knarren’ weer van stal: “Meer aandacht voor zorgen van ouderen”

Iedereen heeft de mond vol van vernieuwing, maar voor de verkiezingen van volgend jaar maken enkele ‘oude knarren’ een opvallende comeback. Om de lijst te duwen, maar zeker niet voor de galerij. “Ik ga zelfs actief campagne voeren”, zegt Louis Tobback.

Pieter Lesaffer

Veel vernieuwing en verjonging afgelopen weekend op de kieslijsten die zowel N-VA als Groen en Vooruit voorstelden. Maar naast dat jong geweld toch wel enkele opvallende kandidaten die de gemiddelde leeftijd de hoogte in jagen. Bij Groen maakt voormalig boegbeeld en ex-minister Mieke Vogels (69) een comeback als federaal lijstduwer, bij Vooruit staat het socialistisch monument Louis Tobback (85) opnieuw op de lijst en in Limburg duwt Jan Peumans (72) de Vlaamse N-VA-lijst.

“Ik ben zelfs van plan om actief campagne te voeren”, zegt Louis Tobback, die in Vlaams-Brabant de opvolgerslijst voor het Vlaams Parlement duwt. “Verkiezingen kun je niet half doen. Ofwel neem je deel en ga je ervoor, ofwel blijf je aan de kant staan. Afgelopen weekend heb ik de andere kandidaten ook al opgejaagd: ik ben van plan om over hen te springen. Het is mijn ambitie om eerste opvolger te worden.”

LEES OOK.Meyrem Almaci keert voor Groen terug naar Kamer, Mieke Vogels duwt lijst in Antwerpen

Tobback zegt het half lachend, maar vergezocht is dat zeker niet. De kans is groot dat zoveel persoonlijke stemmen haalt dat hij effectief eerste opvolger wordt. Daardoor zou hij in het parlement komen zodra iemand uit Vlaams-Brabant stopt of minister wordt. “Maar zover zal het niet komen. Voor de Kamer zou ik misschien nog twijfelen, maar nu sta ik op de lijst voor het Vlaams Parlement. Ik heb dat altijd de Vlaamse gemeenteraad genoemd. Het niveau daar is bedroevend. Geef mij dan maar de echte, Leuvense gemeenteraad.”

Aandacht voor ouderen

Ook Mieke Vogels is niet van plan om haar zetel op te nemen als ze verkozen zou geraken. Zij wordt in de provincie Antwerpen federaal lijstduwer voor Groen. “De kans is sowieso bijna onbestaande dat ik verkozen geraak”, aldus Vogels. “Maar dan nog zou ik het aan de jongere mensen overlaten.” Mieke Vogels, die in 2014 voor het laatst aan een verkiezing deelnam, wil in de campagne vooral meer aandacht creëren voor de zorgen en problemen van de ouderen.

“Ik ben voorzitter van GroenPlus, de seniorenwerking binnen de partij. Wij hebben er intern voor geijverd om meer 55-plussers op zichtbare plaatsen op de lijsten te krijgen. Ook vragen we in het verkiezingsprogramma extra aandacht voor de zorgen en problemen van ouderen. Zij worden nu te veel opzijgeschoven als een last, terwijl zij nog heel veel te bieden hebben. Tegelijk wordt de eenzaamheid aangewakkerd bij die groep, met steeds meer loketten die dichtgaan en bushaltes die worden afgeschaft.”

LEES OOK.Partijraad N-VA keurt kieslijsten goed: dit zijn de lijsttrekkers

Als voorzitter van GroenPlus gaf Vogels het goede voorbeeld en stelde ook zichzelf kandidaat voor een “zichtbare” plaats. Dat werd dus die lijstduwersplaats in Antwerpen. Al beseft ze dat het knokken wordt, de partij staat niet op winst. In de jongste peilingen kwam de kiesdrempel zelfs in zicht. Maar volgens Vogels heeft dat vooral met de tijdgeest te maken. “De tijdens zijn gunstig voor partijen die hun kiezers wijsmaken dat alles slecht is, maar dat het vooral niet hun schuld is. Partijen die daarentegen een beetje solidariteit van iedereen vragen, hebben het moeilijk. Ik wil mijn steentje bijdragen om dat te keren, al zal dat niet van vandaag op morgen gaan.”

Doorgeven aan jongeren

Voor Tobback is de drijfveer minder maatschappelijk of hoogdravend. Hij gooit zijn stemmen in de schaal om zijn partij Vooruit te steunen. “Ik heb altijd aan de partij gezegd: zolang ik bij bewustzijn ben en fysiek in staat om mijn kandidatuur te ondertekenen – desnoods met bevende hand – dan ben ik ter beschikking om op de lijst te staan.”

Hetzelfde geldt voor Jan Peumans, voormalig voorzitter van het Vlaams Parlement. “Ik doe het vooral om Zuhal Demir te steunen, zij heeft veel goede dingen gedaan als Vlaams minister”, zegt hij. Peumans duwt de Vlaamse lijst, die Demir trekt. Al hapte hij wel niet meteen toe toen de partij hem daarvoor vroeg. “Na veertig jaar in de politiek was dat hoofdstuk voor mij afgesloten. Maar ik blijf wel loyaal aan de partij. Ik ben in heel Limburg bekend, dus ik begrijp wel dat ik mijn stemmenpotentieel kan inzetten.”

LEES OOK.Vooruit kiest voor Jinnih Beels en Caroline Gennez als lijsttrekkers in Antwerpen

Al is Peumans, net als Mieke Vogels, niet van plan om te zetelen. “Bij de vorige verkiezingen heb ik dat ook gedaan, zoals ik op voorhand duidelijk aan de kiezer had gezegd”, aldus Peumans. “Ik raakte als lijstduwer verkozen, maar heb mijn zitje toen doorgegeven. Ik ben volgend jaar hetzelfde van plan, al weet ik niet of ik opnieuw zoveel stemmen zal halen. Ik ben de voorbije jaren minder in de aandacht geweest. Ik vermoed dat de campagne voor mij ook eerder low profile zal zijn.”

Al kriebelde het wel toen hij onlangs nog eens in het Vlaams Parlement was. “Dat is normaal, na al die jaren”, zegt Peumans. “Maar het is nu aan de jongere mensen, die hebben de energie om daar volledig voor te gaan.” Dat zegt ook Louis Tobback. “Ik heb gelukkig nog steeds een goede fysieke en mentale conditie, maar ik wil die niet op een onverantwoorde manier op de proef stellen. De politiek vereist een inzet waarvan ik niet zeker ben dat die niet boven mijn krachten gaat.” Al houdt het hem niet tegen om enkele maanden voor de verkiezingen wel eerst nog even voluit te gaan en de gemiddelde leeftijd in de campagne omhoog te trekken.

Wie is Louis Tobback (85)?

  • Werd in 1974 voor het eerst parlementslid voor de Belgische Socialistische Partij (BSP).
  • Was onder meer partijvoorzitter, minister en burgemeester van Leuven.
  • Duwde bij de vorige verkiezingen de federale opvolgerslijst in Vlaams-Brabant (werd tweede opvolger).
  • Duwt nu de Vlaamse opvolgerslijst in Vlaams-Brabant.

Wie is Mieke Vogels (69)?

  • Werd in 1985 voor het eerst parlementslid voor Agalev.
  • Was onder meer schepen in Antwerpen, Vlaams minister en partijvoorzitter.
  • Kwam bij de vorige verkiezingen niet meer op.
  • Is lijstduwer voor de federale Groen-lijst in Antwerpen.

Wie is Jan Peumans (72)?

  • Werd in 1983 voor het eerst gemeenteraadslid en schepen voor de Volksunie in Riemst.
  • Was onder meer fractieleider voor N-VA en voorzitter van het Vlaams Parlement.
  • Duwde bij de vorige verkiezingen de Vlaamse N-VA-lijst in Limburg.
  • Staat volgend jaar op dezelfde plaats.

Willy Claes maakt comeback in lokale politiek

Minister van staat Willy Claes (85) is volgend jaar opnieuw kandidaat op de kartellijst van zijn partij Vooruit en Groen voor de lokale verkiezingen in Hasselt. De voorbije maanden nam hij een belangrijke rol op achter de schermen van Vooruit Limburg, maar nu stapt hij weer op de voorgrond. “Ik ben inderdaad beschikbaar voor de komende verkiezingen”, zegt Claes. “Op de grafsteen van wijlen André Cools kan iedereen lezen: De partij moet mij niets, maar ik moet de partij alles. Wel, in die context moet je dit ook zien. Op welke plaats ik zal staan? Dat is nog niet beslist. Alles kan, alleen niet aan de kop. Middenin of als lijstduwer? Dat moet onze algemene vergadering nog beslissen. Maar ik doe het voor de jeugd, om hen te helpen.”

Als hij verkozen wordt, dan is Claes van plan om ook effectief te zetelen. “Dat ben ik verplicht aan de mensen die hun stem alsnog aan mij zouden geven”, zegt hij. “Of ik dan de volle zes jaar ga zetelen? Geen idee. Het zou kunnen dat ik ook daar plaats maak voor een jongere, al is dat in mijn geval niet echt moeilijk.” Het is ruim dertig jaar geleden dat Claes voor het laatst deelnam aan verkiezingen. (dj, pl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER