Baasje van katje Lee schuldig bevonden aan verbergen van kater, maar krijgt geen straf

© rr

Selena Ali (26), het baasje van Katje Lee, heeft dinsdag de gunst van de opschorting gekregen van de correctionele rechtbank in Antwerpen. De vrouw uit Stabroek is dus schuldig bevonden aan het verbergen van de kater in 2020, maar krijgt geen straf. ‘Compleet misplaatst’, reageert haar advocaat Anthony Godfroid. ‘Ik denk dat Justitie wel andere katten te geselen heeft.’

kma jtp blg

Selena Ali had de kat begin april 2020, toen ze gerepatrieerd werd vanwege de coronapandemie, meegebracht uit Peru. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) had daar echter geen toestemming voor gegeven, omdat Peru een hoogrisicoland is voor hondsdolheid. Het dier werd er wel gevaccineerd tegen rabiës, maar bracht onvoldoende tijd in quarantaine door.

Het FAVV besliste daarop dat Lee een spuitje moest krijgen, maar de vrouw verzette zich tegen die beslissing. Toen het FAVV het katje op 12 mei 2020 wilde ophalen, weigerde ze het dier mee te geven. Het FAVV daagde haar voor de rechtbank en eiste een dwangsom van 5.000 euro per uur dat ze Lee niet wilde afstaan.

De rechtbank in Antwerpen besliste begin juni 2020 dat de beslissing van het FAVV onwettig was omdat er onvoldoende werd gemotiveerd waarom een quarantaine niet afdoende zou zijn. Lee werd op 15 juni terug naar Peru gevlogen. Na een nieuwe vaccinatie en wachtperiode mocht hij in december 2020 legaal terugkeren naar België.

Ali betaalde het FAVV een administratieve boete van 1.600 euro en dacht dat de kous daarmee af was. Het FAVV diende echter een klacht in omdat Ali Lee verborgen had gehouden en vroeg maandag een symbolische euro schadevergoeding. ‘Ze heeft veel geluk gehad dat die kat geen rabiës had, want de gevolgen hadden dan echt wel catastrofaal kunnen zijn’, zei de advocaat van het FAVV. Dat Ali nu schuldig bevonden wordt door de correctionele rechtbank van Antwerpen, vindt haar advocaat Anthony Godfroid ‘compleet misplaatst’. ‘Selena Ali heeft altijd haar schuld bekend en heeft al een boete betaald. Dit was echt niet nodig. Ik denk dat Justitie wel andere katten te geselen heeft.’

Ali vroeg in november nog de vrijspraak. ‘Lee zat tijdens de huiszoeking gewoon op zolder, omdat ik hem van het FAVV uit de buurt van de andere katten moest houden. De politie heeft het hele huis doorzocht, maar op zolder keek ze niet’, zei ze aan de rechtbank.