Buiten geschopt en ambras in de cel: speurders en familie schetsen triest beeld van Mikail Yildirim

Genk/Tongeren/Forzée -

Moet het nog gezegd? Geen doorsnee volk daar op de beschuldigdenbank in het Tongerse assisenhof. Ambras met de ouders, gecolloqueerd in OPZ Rekem, enkelband doorgeknipt, brokkenparcours op school … Dinsdagochtend legden de speurders Mikail Yildirim onder het vergrootglas.

Geert Houben

Op procesdag dertien staat in het proces over de martelmoord het vervolg van de moraliteiten op het menu. De 26-jarige Genkenaar Mikail – Micky voor de vrienden – Yildirim beet de spits af. Onderzoek toont aan dat zijn naam vanaf de ontvoering van Hilal Makhtout in Genk tot aan de dood van het slachtoffer in Forzée in het dossier opduikt. De jongeman is vorig jaar gehuwd en intussen vader van een zoontje.

Zoals bij wel meer collega-beschuldigden verliep de relatie met zijn ouders op zijn zachtst gezegd gespannen. Vooral zijn vader was de gebeten hond. De man deelde regelmatig klappen uit en Mikail betrapte hem naakt met de beste vriendin van zijn moeder in zijn Mercedes. Alle contact met zijn vader is intussen verbroken na de vechtscheiding van zijn ouders. Yildirims relatie met zijn moeder verliep een ietsje beter, al smeet ze haar onhandelbare zoon op zijn veertiende regelmatig buiten.

Op zijn 18de stapte ze naar het OCMW om met succes een uitzettingsprocedure te starten. “Ik had schrik dat hij iets zou uitspoken en ik als alleenstaande moeder er voor moest opdraaien”, snikte de moeder dinsdag in de assisenzaal. Er was nog meer ellende in de familie: Mikails twaalf jaar oudere broer Cem kwam om bij een verkeersongeval toen hij vijf jaar was wat een immense indruk naliet. Het ging bergaf met hem, ADHD werd vastgesteld en Rilatine toegediend.

Gecolloqueerd

Net als bij de broers Ait Aadi en Hassani was zijn schoolcarrière een grote chaos. Hij versleet zijn broek op drie scholen. Na een incident op Batibouw volgde de uitsluiting, vooraf gegaan door meerdere schorsingen. Zijn laatste jaar secundair resulteerde in weer een uitsluiting en bijgevolg geen diploma. “Ik studeerde net genoeg en haalde wat kattenkwaad uit”, zou Yildirim er zelf over zeggen.

Geld was er ondanks een korte doortocht bij H.Essers in Genk amper. Als hij geld had, kocht hij kledij, drank of sigaretten. Sparen bleek hem vreemd te zijn. Verblijfsadressen had Mikail bij de vleet. Dan bleef hij bij zijn zus, dan weer hier en dan weer daar. Ook in bushokjes bracht de twintiger de nachten door. In totaal verbleef hij na een gedwongen opname een veertigtal dagen in het OPZ in Rekem-Lanaken, een gevolg van zijn ADHD-problematiek

Enkelband doorgeknipt

Andere adressen waren onder meer de gevangenissen van Gent, Hasselt, Sint-Gillis en Tongeren. Ook daar was hij niet onbesproken. Het leverde hem een tiental tuchtrapporten op voor onder meer scheldpartijen, bedreigingen - “Je weet niet wie ik ben. Ik blijf hier nog een tijdje zitten en zal uw gezicht niet vergeten.” - en een illegale substantie tussen zijn billen. In de cel belandde hij onder meer na een veroordeling tot tien maanden voor bezit van drugs. Daarnaast verzamelde hij nog een stapel aan pv’s voor bezit en handel van verdovende middelen. Zijn naam dook ook twee keer op bij een diefstal, illegaal wapenbezit, een gewapende overval en het uitdelen van slagen. Meermaals kreeg Mikail een enkelband. Op zijn trouwfeest was hij daardoor afwezig. In 2018 had hij er genoeg van, knipte deze door en was een tijdje voortvluchtig.

© Chris Nelis

Hellhole Winterslag

“Ik ken mijn zoon niet. Dertien jaar geleden heb ik hem voor het laatst gezien. Ik weet niet hoe hij eruit ziet”, verklaarde vader Osman speurend naar zijn zoon op de beschuldigdenbank. “Er is voor gezorgd dat ik hem niet zag. Zijn mama heeft van mij een monster gemaakt. Mijn deur stond altijd voor hem open.” Zijn zus schilderde Winterslag – vanwaar het merendeel van de beschuldigden afkomstig is - af als een hellhole. Als een plek waar alle ellende begon en de jeugd aan haar lot wordt overgelaten met ‘flikken’ die in overdrive gaan. “We komen uit een kleine gemeenschap en iedereen kende iedereen. Maar wat zijn verkeerde vrienden? We hadden allemaal ons eigen karakter. Ik heb ook foute vrienden gehad. Ik denk dat Winterslag sowieso al wat fout is. Daar komt kansarmoede meer naar boven. Wat nu gebeurd is, is niet oké, maar zij keuren het ook niet goed. Als de flikken daar rondrijden, dan stoppen ze al niet snel. Maar als ze stoppen, dan kleden ze iemand volledig uit. Aan een frituur heb ik het al gezien, dat allemaal jongens op een rijtje staan voor de flikken om gefouilleerd te worden. Er wordt veel heisa gemaakt dat ze de politie tegenwerken, maar in Winterslag worden ze er een beetje ingeduwd. De inwoners krijgen niet de kansen die anderen wel krijgen.”

Nog genoteerd tijdens de karakterschets: “Mikail is een goede jongen. Heel behulpzaam.” In september belandde hij opnieuw in de cel voor drugshandel. Veel details gaven de speurders niet prijs, uitgezonderd dat de aanhouding meteen volgde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer