Ambtenaar die verwikkeld raakte in Medista-dossier dient klacht in bij de politie

De ambtenaar van de FOD Volksgezondheid die er door medisch toeleverancier Medista van wordt beschuldigd te hebben gesjoemeld met een contract van 50 miljoen euro voor de opslag en verdeling van coronavaccins, dient klacht in bij de politie. Medista schakelde een omstreden Israëlisch privaat onderzoeksbureau in om de ambtenaar verklaringen te laten afleggen op verborgen camera.

mts
Bron: BELGA

De Belgische kmo Medista liep in 2022 een nieuw contract voor het beheer en de verdeling van coronamateriaal mis en is ervan overtuigd dat de aanbesteding niet correct is verlopen en dat de federale overheid ruwweg 5,3 miljoen euro aan openstaande facturen moet betalen. Het bedrijf ving al bot bij de Raad van State maar stuurde vorige week een brief aan premier Alexander De Croo, met Kamervoorzitster Eliane Tillieux en Vandenbroucke in cc, waarin het zegt over bewijzen te beschikken dat het niet correct is behandeld. Even later lekte via de website van Het Laatste Nieuws een bezwarende video waarin een ambtenaar van de FOD uitlegt hoe ze concurrent Movianto heeft geholpen bij het winnen van het contract. 

Mossad

Volgens Movianto, dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en de topman van de FOD Volksgezondheid Dirk Ramaekers inlichtte, zijn die beelden tot stand gekomen via een samenwerking van Medista met Black Cube, een privaat onderzoeksbureau dat is opgericht door voormalige leden van de Israëlische inlichtingendienst Mossad en dat volgens de eigen website “unieke, complexe scenario’s bedenkt om bewijs te verzamelen in spraakmakende internationale geschillen”.

Dat lijkt ook gebeurd te zijn met de bewuste ambtenaar van de FOD: de vrouw werd afgelopen voorjaar benaderd door ene Scott Baker van de firma ‘Edgewise Capital’ met een jobaanbieding. De beelden die ook op deze website verschenen, zijn opgenomen tijdens een gesprek met de ambtenaar en Scott Baker in een verder lege brasserie aan de Amsterdamse Herengracht.

Naderhand bleken zowel Edgewise Capital als Scott Baker niet te bestaan. Zowel Vandenbroucke als de FOD moesten het doen met het fragment dat in de media verscheen, maar volgens Movianto, dat naar eigen zeggen wel de volledige video zag, is er sprake van “erg agressieve onderzoeksmethoden” en “gekleurde vraagstelling”. De ambtenaar kreeg nadien op haar thuisadres nog een brief van de advocaten van Medista waarin staat dat er “ernstige fouten en strafrechtelijke inbreuken” zijn gepleegd en ze “best onmiddellijk ontslag kan nemen”. 

Potentiële fraudeurs

Medista gaf maandag in een persbericht toe dat het met Black Cube heeft samengewerkt. Het bedrijf vindt het logisch dat een onderzoeksbureau aan de hand van “cover stories contact legt met potentiële fraudeurs”. “Uiteraard stelt men zich dan niet voor als een vertegenwoordiger van het bedrijf dat zich benadeeld voelt. Want op een ambtenaar afstappen met de vraag of zij of hij heeft gefraudeerd, werkt natuurlijk niet.” Volgens Medista probeert Vandenbroucke het onderzoek te discrediteren, maar bewijst de video dat er wel degelijk is gefraudeerd. 

De betrokken ambtenaar heeft nu in elk geval klacht neergelegd bij de politie. Movianto deed dat eerder al. Vandenbroucke bestelde een audit, maar benadrukte vrijdagavond op een persbriefing al dat ambtenaren mogelijk geïnteresseerde firma’s in een voortraject richting een aanbesteding mogen helpen. “Daar is niets mis mee en moedigen we zelfs aan. Hoe meer goeie kandidaten meedingen naar een contract, hoe beter, want dan kan je de prijs drukken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen