Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Handlangers prepper Yannick Verdyck veroordeeld voor terrorisme

Yannick Verdyck.Beeld RV

In Antwerpen heeft de rechtbank strenge straffen uitgesproken tegen het extreemrechtse ‘prepper’-netwerk rond Yannick Verdyck, die vorig jaar werd neergeschoten bij een politie-inval. De rechter bestempelde het netwerk als een terroristische organisatie.

De preppers bereidden zich voor op het instorten van de maatschappij, waarbij ze op zichzelf zouden zijn overgeleverd. Ze legden daarvoor grote voorraden aan met overlevingsrantsoenen, wapens en munitie. Ook kogelvrije vesten, camouflagekledij en nachtkijkers behoorden tot hun arsenaal. Volgens het onderzoek zouden ze zich niet enkel voorbereiden op de ondergang van de maatschappij, maar die eigenlijk willen bewerkstelligen door een gewapende strijd aan te gaan. ‘Accelerationisme’ heet dat.

De hoofdvraag bij het proces was of drie beklaagden juridisch gezien deelnamen aan activiteiten van een terroristische groep en een aanslag voorbereidden. Daarnaast ging het proces ook over inbreuken op de wapenwet. Volgens de rechter organiseerde de groep zich wel degelijk op het plegen van terreur. “Dit blijkt uit afgeluisterde gesprekken en uit de chronologie van de gebeurtenissen”, sprak de rechter. “De plannen van Verdyck werden meer en meer concreet.” Dat er nog geen precieze datum was voor een aanslag, was voor de rechter van geen tel.

Lees ook:

‘Weg met de overheid’: wat is de internationale beweging van de ‘soevereinen’, die ook in België aanhang heeft?

Goudhandelaar en extreemrechtse prepper: wie was Yannick V., die om het leven kwam bij vuurgevecht?

De belangrijkste beklaagde Igor G. werd door de rechter omschreven als de “technicus” of de “ingenieur” van de groep. Hij knutselde samen met Yannick Verdyck aan wapens. Ook experimenteerden ze met walkietalkies en drones. G. werd veroordeeld voor terreur en kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar (waarvan één jaar met uitstel) en een geldboete.

De andere persoon die voor terrorisme werd veroordeeld is Marc D. Hij werd gezien als degene die zich bezighield met de logistiek van de groep, ook al nam D. in de laatste maanden afstand van Verdyck omdat die zich steeds “maniakaler" gedroeg. In de chalet van D. in Kasterlee vonden agenten kisten met munitie, goed voor in totaal 8.800 kogels voor een AK-47-kalasjnikov. Marc D. kreeg vier jaar cel, waarvan twee met uitstel. Hij moet ook een deradicaliseringscursus volgen.

“Wij hadden gehoopt dat de rechtbank het terroristische oogmerk niet zou weerhouden”, reageert zijn advocaat Kris Luyckx. “De rechtbank heeft dat wel gedaan, omdat er op zijn terrein wapens gevonden zijn waarvoor hij geen vergunning had. We gaan nu kijken of we in hoger beroep gaan.”

Paul O. was de laatste die voor terrorisme werd aangeklaagd, maar de rechter sprak hem daarvoor vrij. Hij was duidelijk wel een aanhanger van de prepper-ideologie, maar de rechter twijfelde of hij echt op de hoogte was van de plannen van Verdyck. Hij is samen met nog twee andere beklaagden, die een kleine rol speelden in de groep, wel veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Merksem

De politie-inval waarbij Verdyck omkwam, gebeurde vorig jaar op woensdag 28 september in Merksem. Om iets na 5 uur ’s ochtends hoorden de buren agenten ‘ta gueule’ roepen, ‘hou je mond’. Daarna klonken er schoten. Verdyck overleed ter plekke. Er loopt nog een onderzoek naar zijn dood: dit moet uitmaken of de agenten hem neerschoten uit zelfverdediging of niet.

Maar dat onderzoek maakte geen deel uit van dit proces. De rechtbank behandelde nu wel een verzoek van de familie om de vergunde wapens, alsook een aantal persoonlijke spullen van Verdyck terug te krijgen. De rechter besloot om enkel de persoonlijke spullen en enkele luchtdrukgeweren (waarvoor er dus geen vergunning nodig is) terug te geven.