© ATV

Tot vijf jaar cel voor preppers die Yannick Verdyck hielpen om wapenarsenaal aan te leggen voor gewapend verzet

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft dinsdag twee ‘preppers’ uit de entourage van Yannick Verdyck veroordeeld tot respectievelijk vier en vijf jaar cel voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Drie anderen werden daarvoor vrijgesproken, maar kregen wel straffen met uitstel voor hun inbreuken op de wapenwet.

jtp

Het onderzoek naar de groep preppers rond wijlen Yannick Verdyck ging in juli 2022 van start. Volgens de Staatsveiligheid zouden Verdyck en zijn entourage plannen hebben gehad om een gewapend verzet tegen de overheid te plegen. De goudhandelaar en wapenfreak uit Merksem zou beschikken over een arsenaal aan legale en illegale wapens, maar had bijvoorbeeld ook kogelwerende vesten of drones ter beschikking. De preppers waren voorbereid op een ramp.

Eind september 2022 viel de politie binnen bij Verdyck. Het kwam tot een schietpartij, waarbij de dertiger om het leven kwam. Het onderzoek naar de omstandigheden rond het overlijden van Verdyck loopt nog steeds, maar vrijdag kregen de vijf personen uit zijn entourage wel hun straffen te horen.

Rechterhand

De correctionele rechtbank in Antwerpen sprak de zwaarste straf uit voor Igor G. (35). Hij kreeg vijf jaar cel, waarvan een jaar met uitstel, en een boete van 16.000 euro waarvan de helft met uitstel. Verdyck en G. hadden dan wel geen concreet tijdstip in gedachten voor een mogelijke aanslag, maar volgens de wet is het koesteren van dergelijke plannen al voldoende om over een terroristisch misdrijf te kunnen spreken.

Volgens de rechtbank was G. de rechterhand van Verdyck, die hem onder zijn hoede had genomen. “Zijn bijdrage bestond er onder meer in zware verboden wapens te herstellen of operationeel te maken. Hij ondersteunde Verdyck tijdens diens lezingen en praktische voorbereidingen op de instorting van de samenleving”, aldus de rechtbank. G. woonde in Gent, maar was van plan om naar het appartement boven dat van Verdyck te verhuizen.

Igor G.© rr

Bug Out Location

Marc D. (49) kreeg vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. D. verleende eerder logistieke steun aan Verdyck en G. Zijn chalet in Kasterlee bleek de Bug Out Location (BOL) van de groep te zijn, de locatie waar men terechtkon in geval van nood. Op het domein troffen de speurders naast enorme hoeveelheden etenswaren ook een groot wapenarsenaal aan. “Hij heeft wetens en willens materiële middelen geleverd en logistieke steun geboden aan een groep die gericht was op het plegen van gewapend verzet tegen de overheid”, stelt de rechtbank in haar vonnis.

Prepper Paul O. (74) werd wegens twijfel wel vrijgesproken voor de vermeende deelname aan activiteiten van een terroristische groep. Hij kreeg wel achttien maanden celstraf met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. De twee laatste beklaagden, Stefan W. (52) en Paul H. (68), kregen straffen met uitstel voor diezelfde inbreuken op de wapenwet.

Ook de ouders en de zus van Yannick Verdyck woonden de rechtszaak bij. Ze hadden aan de rechtbank de vrijgave van de vergunde wapens van Yannick gevraagd, om die te schenken aan de schuttersvereniging. Gezien zij zelf geen wapenvergunning hebben, ging de rechtbank deels in op die vraag. De vrij te verkrijgen (luchtdruk)wapens werden vrijgegeven, net als enkele persoonlijke spullen van Yannick.

Yannick Verdyck kwam om het leven tijdens een huiszoeking in Merksem.© rr

De woning in Merksem.© Patrick De Roo

LEES OOK. “Ze wilden chaos creëren door politiemensen dood te schieten”: federaal parket eist tot vijf jaar cel tegen extreemrechtse preppers

LEES OOK. Federaal procureur verdedigt politiemensen na dood van Yannick Verdyck: “Ik krijg die vragen niet als het over moslimterreur gaat”

LEES OOK. Meer dan 200 vuurwapens aangetroffen tijdens huiszoekingen waarbij ‘prepper’ uit Merksem stierf

LEES OOK. Jimmy toont hoe de ‘prepper’-wereld echt in elkaar zit: “Ik kweek cavia’s voor het vlees en de pels”

LEES OOK. Man die werd vrijgelaten in zaak van doodgeschoten Yannick Verdyck getuigt: “Wij wilden helemaal geen aanslag plegen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen